måndag, januari 26, 2009

Vi har stora utmaningar framför oss

Jag jobbar ju nu som ungdomslots och i det jobbet så innebär det bl.a. se över de framtida behoven. Just nu så har vi ganska många elever som går i grundskolan enligt anpassad lärokurs. Men sen när man söker till vidareutbildningen så sker antagningen på basen av de sökandes sammanlagda antagningspoäng.
Det innebär att sen när de som studerar enligt anpassad lärokurs skall studera vidare så har de svårt att komma in enligt den samåländska elevantagningen.
Då kan man söka enligt prövning och kriterier för det är att söka enligt prövning är att man bl.a.
- har gått i grundskola med anpassad lärokurs
- har skiljebetyg från grundskolan

Högst 30% av platserna på varje utbildningsprogram eller -linje kan tillsättas enligt prövning men nu är det så att man använder sig inte av så många platser som 30 % för man har inte de lärarresurserna i skolorna.

Nu inför framtiden så känner jag här att vi har ett växande problem genom att de är allt fler som behöver extra stöd som studier enligt prövning.
Sjömansskolan har en kocklinje för studerande med särskilda behov.
Men det behöver nu finnas fler utbildningsmöjligheter för studerande med särskilda behov eftersom behovet ökar.
Jag säger inte att det är ett problem utan att det är en stor utmaning vi har framför oss. Hur vi då skall lösa det för annars kommer vi att kunna få många ungdomar som kan hamna i ett utanförskap.
Och det är inte bra.
De flesta arbetsgivare vill ha färdigt utbildade när de anställer någon, vilket jag förstår men bekymret är att jag ser nu många då som inte kommer in i vårt skolsystem idag.

Vi har pratat mycket på Åland nu om det stora missbruket bland ungdomar, och hur man skall göra för att inte hamna i missbruk eller kriminalitet.
Det jag har läst så är att hamna i ett utanförskap så är en av de av de stora riskerna att hamna i missbruk eller krimalitet.
Så nu måste vi på Åland se vad man kan göra åt situationen.
För dagens ungdomar är vår framtid.

Ha det bra.

Inga kommentarer: