torsdag, januari 08, 2009

Mariehamn en relativt bilfri zon

Jag satt och lyssnade på radion igår och då handlade det om de nya hastighetsbegränsningarna i Msriehamn.
De nya bestämmelserna betyder att nästan alla gator i bostadsområdena får en maxgräns på 30 kilometer i timmen. De gator, som anses fungera som matargator, får 40-gräns.
Huvudgatorna, infartslederna och vissa industrigator får en hastighetsgräns på högst 50 kilometer i timmen.
Men hur lätt är det att krypa i stan i 30 km/h. Men egentligen behöver man inte ha bilen så ofta om man är mariehamnare och skall ner på stan för ett litet ärende. De flesta Mariehamnarna far ju ändå till Jomala sen och storhandlar.
Nu har man alla möjligheter att profilera sig som den den bilfria staden med avgiftsfri buss.
Ha Torggatan från Andelsbanken till torget som gågata året runt. Okej jag vet att det är inte så kul nu att gå i stan just nu, som när det här en dag var -12 och jag skulle gå från kontoret på Torggatan till Sittkoffs, och det var kallt.
Sen finns den avgiftsfria bussen som föredömligt exempel i hela Finland så skall du ner på stan så kan du lättare ta bussen.
Så nu kan man gå steget vidare till att upp muntra till att ta bussen eftersom den är avgiftsfri.
Orsaken till rubriken som en realtivt bilfri zon är att de äldre och de som har svårt att röra sig så behöver fortfarande ha bilen. Men mariehamnare var stolta över er avgiftsfria buss och använd den mer.
Jag menar inte att man skall ta bussen när man och handlar utan när man skall ner på stan för det lilla ärendet. Gör man det redan så tror jag det ändrar trafikbelastningen i Mariehamn avsevärt.
Tänk er vilken reklam slogan med Mariehamn som den "rena staden".

Ha det bra

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja och så är det bara hälsosamt att gå!! det kallas vardagsmotion!

Göte sa...

Jo ni har så rätt. Det är så skönt med vardagsmotion. Men sen skall du veta Quia ( om det är du på bilden ) att det finns sånt som heter gym och kör man bil dit så behöver man inte vardagsmotion, utan då kan man lyfta tyngder, gå på step-up,bocercise eller spinning. Men gissar att det är nu vackrare och finare i sunds skogarna.