onsdag, oktober 01, 2008

Skall klass skillnaden bli synlig även på rika Åland ?

Nu blir jag verkligen orolig vart vår offentliga sjukvård på Åland är på väg ? För jag läste i tidningarna imorse att en av de läkare som jag trodde inte skulle överge den offentliga sjukvården, nu gått till den privata sjukvården. Och det här gör mig lite orolig nu att det blir så otroligt svårt att få tag i läkare som vill stanna här och jobba hos oss.
Idag hade radio Åland ett reportage om att allt fler tecknar sjukvårdsförsäkring. För genom att de tecknar sjukvårdsförsäkring så får de ju en billigare användning av den privata sjukvården. Men hur gör de som inte inte har råd med sjukförsäkring ? Hur gör de som får en massa klausuler i sin försäkring om vad som gäller och inte gäller.
Jag är inte avundsjuk på den som kommer in som ny förvaltningschef inom ÅHS och den har stora utmaningar framför sig.
Jag säger som jag sa våren 2007 i en sjukvårdsdebatt att man måste börja se vad vi skall ha för sjukvård på Åland för det viktiga att är att alla ålänningar skall ha tillgång till en bra primärvård. Sen måste vi se vilken specialistsjukvård vi skall ha offentligt på Åland? För om jag förstått det rätt att remitterar den offentliga sjukvården till den privata så har man rätt till FPA medel och det är ett rättvisare system än vad den privata sjukvårdsförsäkringen är.
Därför hoppas jag att den nye förvaltningschefen tillsammans med ÅHS styrelse ser över hur vi skall kunna garantera en bra primärvård.
Idag har vi det inte bra primärvård för där flyr läkarna, men inte från specialistsjukvården. Men jag är rädd för att snart har den offentliga sjukvården konkurrens om personal även där.

Ha det bra

Inga kommentarer: