söndag, oktober 19, 2008

Idrottsanläggningar har också ett turistservice ansvar

Den här helgen har jag tillbringat sammannlagt 8 timmar i Ålands idrottscenter på simtävlingar. Och det jag har konstaterat med det är att idrottsanläggningar skall drivas kommunalt för de är viktigt att det sköts bra.
Först vill jag poängtera att det här är inget mot de som jobbat där ihelgen utan mer hur om de sköts.

Fanns detaljer som inte sköttes så bra där, men det syntes inte till våra hitresande som då är turister här på Åland. Som har turism som en viktig näringsgren.
Det som retar mig är att man inte hade någon som kunde sköta cafeterian för jag såg flera som stod och väntade och ville betala men eftersom man inte såg någon så köpte man inget. Sen på söndagen så kom det föräldrar och ledare ( jag var en ) som skulle velat ha sig en kopp morgonkaffe. Men lite före 9 så var det inte öppet ännu. Sen vid halv tio tiden så fick jag möjlighet till kort paus och då fick jag mig en kaffe.

Men nu är det inte mig jag tänker på utan alla våra besökare och deltagare. Hur ser de på Åland och vår turistservice ?

Idrotts Åland är duktiga på att arrangera tävlingar men nästan alla är oerhört beroende av hur anläggningarna sköts. Har vi turist Åland råd att ha anläggningar som sköts med dålig ekonomi och det eventuellt är undermåligt med personal eller något annat som det sparas in på.
En eloge som jag fortsättningsvis vill ge Ålands idrottscenter är att det alltid städat och snyggt. Det är bra för det vet jag att det uppskattas. Men nu måste vi idrottsorganisationer på Åland börja säga till om det är så att anläggningarna inte håller måttet. Vi har många idrottsanläggningar på Åland, men de får inte förfalla av besparingsskäl, eller att de ges ut för privatdrift, för standarden måste fortsättningsvis vara god.

Om Ålands idrottscenter så vems är ansvaret för att man inte får använda hela läktaren pga att en evakueringstrappa saknas eller att ljudanläggningen är under all kritik och inte hörs ordentligt nere i simhallen ? Det är saker som borde förbättras men Finströms kommun vill inte och har inte råd. Ålands idrottscenters driftsbolag som skall läggas ner vill inte och har inte råd. Resultat inget händer för kommunen och bolaget skyller på varandra.
Skulle jag bli irriterad över att det är dåligt städat i Baltichallen eller dålig belysning i Vikingahallen så vet jag vem jag skall ta kontakt med, nämligen kommunen. Inte är man ju säker på att det händer något då heller men man hittar i alla fall ansvarspersoner.

Därför är det viktigt att vi har anläggningar av bra klass så att våra besökare för tävlingar trivs här och då känner sig välkomna så att de vill komma hit igen.
Det vinner hela Åland på.

Ha det bra.

Inga kommentarer: