tisdag, oktober 07, 2008

Undersökande journalistik eller kvällsunderhållning i tv:n

Igår kväll satt jag och såg på 4:ans program matakuten. Och visst är det bra att man granskar skolmaten men är det rätt att syna skolköken på det sättet som man gör här. Vill man visa fakta eller vill man göra det intressantare för tittarna?
Jag läste tidigare att man ville göra ett svenskt Hells kitchen av det.
Har man analyserat hur många det bör jobba i ett skolkök för att kunna laga då maten på basråvaror.
Här hänger man ut damerna i köket, men varför ställer man inte politikerna till svars. Här skall man laga mat till elever i en stor skola med över 1000 elever.
De var också till en skola med centralkök och varför frågade då de inte politikern som beslutade om ett centralkök om konsekvenser kring matkvalitén när man införde centralkök. Så de som bör stå till svars är politikerna och inte damerna i köket.
Men då skulle det väl inte vara intressant tv och locka tittare. Tänker någon på de stackars damerna som hängs ut i tv:n ? Jag tror nog inte att det är de som beslutat om att de skulle vara med i tv.
Ja jag vet inte vad man tänker på när man säger ja till att vara med i detta program.

Men jag är säker på att den som svarat ja, så behöver ju inte bli uthängd sådär.


Ha det bra

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej Göte!

Det är intressant att du tar upp den här biten. Hemma hos oss satt vi också och tittade på programmet, som, med tanke på målet; barnens mat, är väldigt angeläget.Sedan håller jag med dig om att det framfördes på ett klumpigt sätt, t.ex Melker som lagade mat för 1600 elever, hade en överlägsen attityd a´la Hells Kitchen gentemot dem som redan jobbade i köket. Det fick han ju också smaka på när han inte fick något gensvar till hjälp av dem då han inte kunde hålla tiden när han skulle göra allt från schratch.Man skall inte trampa på andra så, men jag tror att det blir ändring redan nästa gång vi ser programmet.Som det är upplagt så finns ingen chans att göra ett restaurangkök av ett centralkök i ett nafs. Hoppeligen så såg även politikerna som ansvarar för de beslut som gjorts angående stora centralkök, på programmet och får sig en tankeställare eller två.
Annars så tycker jag att det är bra att man ventilerar och debatterar maten som vi ger våra barn(även åldringar) idag. På Åland har vi det väldigt bra i jämförelse med t.ex. just skolor och stora centralkök i Sverige.
Angående programmet så tror jag att gemene man som såg det inser att det inte är damernas i köket fel att det är som det är. De gör ju vad de är anlitade till att göra inom vissa kostnadsgränser och bestämmelser.
Dessvärre så tror jag inte att det händer särskilt mycket som förbättrar situationen på långa tider. Så länge som allt skall centraliseras och det skall sparas in på skolelever och åldringar så får vi nog finna oss i det här.
Det här är en del av nackdelarna när vi tar bort småskaligheten och därmed också mathantverket.
Ett intressant ämne som de skall bli spännande att se fortsättningen av.
ha det bra

Göte sa...

Tack och håller med dig Karin. Det enda jag funderar på är nog om alla har samma förstålse för damerna i köket.
Sen så är jag rädd att nu kommer skolmaten att få ett ännu sämre sämre rykte. Fast det är som du skriver att vi har det bättre är på Åland, där vi ännu klarat oss från centralköken.
Men är inte länge sen det var förslag på att maten till Grelsby skulle köras från stan som ett exempel.
Tacka vet jag Karin och Uffes mat, det är riktig mat det. Och det har jag hört av såna som ätit er fina mat.
Ha det bra