torsdag, oktober 16, 2008

Åland en skyddad zon


Först måste jag poängtera att det här är mina ord och mina värderingar, för jag kan förstå att det jag kommer att skriva kan kastas mot mitt parti vid tillfälle.

Men igår i media så stod det om Ålands Handelskammares kritik mot näringsrätten. Och visst är det så att det med att två terdjedelar av en bolagsstyrelse skall bestå av ålänningar med hembygdsrätt.

Visst är det ju bra att man håller Åland åländskt men trots allt så lever vi idag i ett globaliserat samhälle och måste våga öppna oss. Visst är det här bra för våra företagare att vi har näringsrätten. Men vi kan ju inte prata om fri konkurrens i alla fall. Och inte är det vi konsumenter som är vinnare.

Sen är jag brukar jag fundera på att vår kära hembygdsrätt inte heller är riktigt okej. Visst är det bra att inte vem som helst skan köpa upp öar och sånt men att köpa en tomt på fasta Åland tycker jag borde vara okej. Men sen så är det så att en släktgård eller tomt skall få vara kvar i släkten även om man flyttat till Sverige, österbotten eller Tyskland. Just nu är Åland en skyddad zon, men för vem ?


Ha det så bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi lider av en svår dubbelmoral här i Norden, vi är konstant rädda att Tyskarna och Ryssarna mm ska köpa upp våra sommarstugor samtidigt som många av dom som är högljuddast i den kritiken anser att det är helt i sin ordning att äga timeshare bungalows i Spanien eller egnahemshus på Kanarieklobbarna.............märkliga tankebanor eller hur? Ha det bra där nere på Åland Göte.

Göte sa...

Kloka ord min vän. Att äga är makt.