torsdag, oktober 16, 2008

Stämpel

Jag blir så trött på att man försöker hitta fel på barn och ungdomar. Om man skiljer sig från mängden så skall man ha den ena bokstavskombinationen eller den andra. Sen kan det vara bonus om man får extra resurser för det också.
Alla unga måste få vara sig själv utan att bli stämplade i något kombinationsgrupp.
Sen om man som jobbar med unga så är man inte duktig om man hittar så många som möjligt med avvikelser.
Som ni märker så är jag lite hård i min tanke just nu men det beror mycket på att jag den senaste veckan hört lite för mycket om " barn med annorlunda beteende". Men det är vi vuxna som gör det till ett problem inte de unga.
Låt barn vara lite annorlunda och tvinga inte alla till att vara likadana, det är inte vi vuxna heller.

Stärk de positiva sidorna hos dem så lever de också upp till det.

Ha det bra

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo Göte, bra att du ryter till om ett angeläget ämne!
Barnen accepterar allas olikheter utan att blinka.De kan kommentera någonting men sedan är det bra med det, helt självklart och livet fortsätter.
Det är när vi vuxna uttalar oss, vad vi själva kallar klokt om någon som avviker från mönstret en aning, som våra småttingar och ungdomars öron snappar upp att det kanske är något fel på kompisen som är litet annorlunda. Det här kan också vara en grogrund till mobbning för den som inte känner sig bekräftad och sedd.
Precis som du skriver: Stärk de positiva sidorna och plocka fram guldkornen.
Lycka till med ditt engagemang för barn och ungdomar.

Anonym sa...

Bokstäverna kanske är mest till för föräldrarnas skull. Det förklarar varför mitt barn gör si eller så trots att jag försökt uppfostra till "ett välartat barn". Sen är det nog så att vi alla har diverse diagnoser och bokstäver, ibland mer och emellanåt färre. Man kan om inte annat vara NTV (Normal Tills Vidare).

Göte sa...

Jo Pia det köper jag att man kan ge det till föräldrar som en förklaring om att man gör si eller så.
Men det får inte missbrukas av olika som att man vill ha mer personal och börjar leta diagnoser. Det skrämmer mig. Sen vill jag inte heller att föräldrar skall curla med barnen och de får uppföra sig hur som helst därför. men orsaken till mitt inlägg är missbruket av bokstavsdiagnoserna eller att man letar efter det så fort ett barn inte är som alla andra. Jag tycker att en udda personlighet är en styrka. Alla är inte likadana i sättet. själv går jag under HVN ( Hoppas Vara Normal )

Dez sa...

Ja du Göte , de e nog dags tror jag för världen att inse att allt inte beror på dessa bokstavskombinationer utan att det faktiskt skall få vara tillåtet att vara en egen individ och att duga för den man är , undra på att ungar idag mår pest för de får ju inte avvika från "normen". Det är en alldeles för enkel väg för samhället att gömma sig bakom diagnoser eller som Christoph uttryckte sig så härligt .Kan det tänka sig att en del beror på utlärningssvårigheter, hos oss vuxna
Ha det gott
Dez

Göte sa...

Tack Karin
Jag har blivit lite trött på vuxna som letar efter fel på barn om de är olika. Men det är ju olika personligheter. Det är som Pia skrev att det accepteras olikheter bland vuxna. Varför kan inte alla göra det även för barn, och framför allt hos de som jobbar med barn. De får inte kväva personligheter. För sen i vuxen ålder så blir ju olikheter en styrka om man accepterar varandras olikheter.
Ha det bra.

Göte sa...

Tack för de fina orden Dez.