tisdag, oktober 14, 2008

För vem är kyrkan ?


Diskussionen om det här har förts ganska mycket hemma hos oss. Eftersom det har kommit ett förslag om att min frus tjänst skall dras in besparingssyfte. Min fru jobbar som ungdomsarbetsledare inom Finström-Geta församling. Kyrkorådet har tillsatt en arbetsgrupp som skulle se på besparingsåtgärder för församlingen. Jag tycker det är ganska underligt att man föreslår besparingsåtgärder för de unga. Kommuner och alla andra funderar på hur man skall satsa på de unga, men inte den nämnda församlings arbetsgrupp.
Ännu underligare tycker jag det är eftersom jag är otroligt stolt över min frus arbete som jobbar mycket och är med och drar otroligt med olika aktiviter. Om det kan ni läsa här och här och här och det här är bara under 2008.

Visst är det så att hon gör inte det här ensam utan tillsammans med bra kollegor. Tycker också att Finström-Geta församling skulle vara stolta över sin verksamhet och inte skära i den. Jag har upplevt att den här nämnda församlingen står på två stadiga ben som har mycket verksamhet och nu finns det en risk att de kapar ena benet. Kom ihåg att det gör ont i hela kroppen, även i själen när man kapar av ena benet. Nu har ju inte kyrkofullmäktige tagit beslutet ännu så låt därför Finström-Geta församling fortsättningsvis stå på två stadiga ben och se vad man annat kan göra för inbesparingar. Men om föramlingen drar in på barn- och ungdomsverksamhet, så bör kommunen då ta ett större ansvar. För man får inte bara lämna de unga.
Allt fler mår idag dåligt och far illa, därför behöver alla bidra med vad de kan.


Man läser också om att församlingarna blir allt mindre, eftersom färre skriver in sig idag i kyrkan. Man frågar sig vad får jag för att vara inskriven i kyrkan. De flesta församlingar kan inte riktigt svara på det. Finström-Geta kan dela ut en broschyr med sin verksamhet. Var stolta över det och lyft fram det.
Annars gör ni alla församlingar en stor björntjänst. Församlingarna behöver agera nu och förnya sig. Visa sig för de unga och förklara vad man får ut av att vara med i kyrkan. Att vara med i kyrkan är betydligt mer än att döpa, konfirmera, gifta och begrava sig. Men de behöver också ha någon som berättar det för de unga om man vill ha en stor och livskraftig församling.


Ha det bra

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu fick du till det Göte! Om jag knäpper mina händer på dagtid och ber att något klokt skall hända, så får du "knäppa" armarna om "ena benet" på kvällarna. Det är nämligen så att jag vill hellre ha henne än en krycka.
Hälsningar "andra benet"

Göte sa...

Hej "andra benet"
Det vill jag också....
Ha en henne istället för en krycka. Men just nu verkar hon behöva kryckan.
Hälsa "tredje benet"

Anonym sa...

Ha, det handlar om kyrkan mina herrar och inte om kvinnor eller...? Helt säkert är att Gud är en man; annars så skule världen se annorlunda ut.

Göte sa...

Jag tror också gud är en man för skulle gud ha varit kvinna så så skulle de mjuka värdena ha mera fokus, än vad de har idag.