torsdag, januari 31, 2008

Narkotika politik

Idag så var det ett informationstillfälle om substionsvården på Åland och jag var dit men hann bara vara där i 50 minuter och jag var där som fältare, så politiker Göte fick stanna hemma. Men oj vad svårt det var att sitta där och censurera orden.
Och när man börjar diskutera eventuell tvångsvårdslagstiftning så blir det extra svårt att vara tyst och snäll. Men vilken tur att man har en blogg ;-) När man började säga att tvångsvården inte hjälper utan att man skall acceptera en missbrukarkarriär på åtta år !!!! Det kommer aldrig någon att lyckas övertyga mig om att en tvångsvårdslagstiftning inte är till nytta utan man skall acceptera en åtta års missbrukarkarriär förrän de är beredda för att sluta själv. För det har inte lyckats någon annanstans heller med tvångsvården se på Sverige nämnde en i panelen. Men herre jösses med vår litenhet så kan vi regera redan när personen är i nyfikenhets- eller förälskelsefasen. Men då sätts det också ett stort ansvar på kommunerna att man tar tag i problemet sen. Men inte så bara med en tvångsvård blir Åland narkotikafritt utan det är ett verktyg som kan hjälpa någon istället.
Vist har vi barnskyddslagen men är personen över 18 så är den tyvärr utspelad.
Vi skall inte i narkotikapolitiken bara se på en egen prestige utan vi måste jobba på många olika sätt och vara öppna för att även andra kan tillföra saker. Prestige och ära kan vi ha när man pratar om bl.a. byggnader och vägar. Men i de mjuka värden så måste vi vara ödmjuka inför stundens allvar och jobba gemensamt för allas bästa.
Finns ett kinesiskt ordspråk som heter "ett gram högmod är nog för att ödelägga hundra kilo dygd".
Ha det bra.

Pappa med rätt att....

Jo det är så här nu och fram till måndag morgon att pappa får bestämma här hemma. Den manlige auktoriteten som styr familje med sin järnhand. Trodde jag. Det är så här att frun är bortrest och jag skall då få familjen att fungera som vanligt. Men var är alla kläder ? Och hur kallt är det, så hur mycket skall man klä på barnen när man far iväg på morgonen ?
Visst är jag mannen som styr och bestämmer över familjen men nu är det mycket att få ihop. Så jag har bestämt följande att nu fram till måndag morgon så skall jag inte ta stress över klockan. Utan vi skall göra det på mitt sätt jag skall styra det på mitt sätt. Men vad är mitt sätt ? Jag inser att det här är en tuff utmaning. Så jag kommer nog kanske lite sent på jobbet imorgon. Barnen kom lite sent i säng ikväll.
Det är bara att inse att nu är jag en pappa med rätt låta barnen styra.
Men vad jag har förstått så skall en bra krigare välja sina strider. Och det lär vara dom man vinner.
Ha det bra

onsdag, januari 30, 2008

Sagor

Jag har just läst kvällens saga för äldsta sonen och vi läser ur en bok med olika sagor. Och ibland när jag läst sagan så börjar jag lite fundera att vissa av sagorna är ganska grymma.

Ta nu snövit och hur elak och rå styvmodern egentligen är, som när styvmodern ber en jägare att ta Snövit till skogen och komma tillbaka med hennes hjärta! Eller om man då tar kvällens saga om den fula ankungen hur kul är det att läsa den sagan för en 4 åring som är stor som en 5 -åring och då är det hur ful och stor ankungen är som liten. Inte vill jag nu säga att vår Johannes är ful och stor. Men han får ofta höra hur stor han är och börjar jag fundera på att vad som startas i en 4 -årings huvud när man hör sagan. För han hör inte hela sagan men vilka ord fastnar i hans huvvud ?

Man vill ju inte att sagan skall sämras ens barn självkänsla.

Jag kan säga att vi hade en lång diskussion om sagan idag och med betoning på slutet hur fin och ståtlig svanen blev. Så till slut så kallade vi sagan för den lilla svanen.

Man kan ändra sagan om den blir lyckligare för det är bättre att man får somna belåten än med funderingar.
Ha det bra

tisdag, januari 29, 2008

Träningsbokslut för 2007

För ca 1 ½ år sen så ville jag börja träna på allvar och börja gå ner i vikt och må bättre. Under 2007 så tränade jag sammanlagt 244 timmar och då länkade jag 96 timmar och cyklade 52 timmar av dem.
Det värsta är att jag skulle villa öka träningsdosen men det blir tufft att köra upp mot det eftersom jag redan i århar tappat en massa träningstid på en seg förkylning. Men än har jag inte gett upp. För det sista man skall ge upp är hoppet.
Ha det bra.

måndag, januari 28, 2008

Både EU och bonden behövs

Idag i radio Ålands nyheter så kom det fram att intresset för att utbilda sig inom jordbruk har minskat på Åland. I dag går en fjärdedel av Naturbruksskolans elever på lantbrukslinjen och då resten på på de övriga linjerna.
I reportaget och tidigare debatter så ger man mycket skulden på EU att det är EU som tar livet från lantbruket. Men är det så att det är EU som är den stora boven eller är det attityden till EU ?
Nå en sak kan man väl erkänna där att genom EU så blir lantbruken allt större det är väl så att det är det småskaliga lantbruket som försvinner men inte vet jag om det heller är EU som är boven. För i december så presenterades att det en utredning på att finlands jordbrukspolitik är krångligast av dem alla. Därför är också antalet regelverk och byråkratin inom jordbruken störst i vårt land. Ansökningsguidernas tjocklek berättar mycket konkret hur komplicerat vårt stödsystem är. Den finländska stödguiden omfattar 150 sidor, medan t.ex. den danska motsvarigheten har 78 sidor.
Egentligen kanske då inte man skall skälla på EU när vi kan påverka på närmare håll. Sen så undrar jag hur skulle det gå för jordbruken utan EU-stödena? Hur många skulle då ha råd att hålla på med jordbruket och det är lite sorgligt att nu när det debatteras jordbruk så rör det sig om stöd och bidrag.
Så min tanke kring radioinslaget är att det är synd att hela tiden skylla på EU istället för att fundera på utveckling. Sen hur mycket jordbrukarna än svär över EU så behöver de EU lika mycket som vi andra. Sen så behöver vi också jordbrukare på Åland för vi vill ha närproducerat. Så det viktiga är att vi inser att vi alla behöver varandra och sen gäller det att gilla läget.
Ha det bra

Eldsjälar behövs

Igår var jag på Östra Saltviks ungdomsföreningens revy och som vanligt så var den lika bra som alltid. Var enda gång är jag lika imponerad av de personer som är med och gör revyn möjlig allt från aktörer till arbetet med kläder och rekvisita. Och där är det något som verkligen föreningen östra saltviks ungdomsförening har lyckats med är att ännu ett år att få ihop tillräckligt med folk att arrangera en revy.
Sen så tycker jag att man hör om det inte finns återväxt bland ungdomsföreningarna och att föreningarna håller på att dö ut. Men ser man nu på ÖSUF och de som var med i revyn så visst var de äldre med, men sen hur många unga nya talanger hade de inte med. Oj flera unga i högstadieåldern som man hoppas att förtsätter länge till på scen med den talangen man besitter.
Och sen får man ju bara hoppas att de äldre inte heller väljer att sluta. För oj vad tomt det skulle bli utan dem på scenen. Och det är väl så det skall vara med en ungdomsförening en blandning av ungt och lite gammalt. Men sen tror jag inte de äldre i ÖSUF är så gamla i alla fall utan antagligen bara lite äldre i pappren men inte i sinnet.
Ja vad säger man. Det är bara att lyfta på hatten för föreningen.
Hoppas eldsjälarna orkar fortsätta med att driva föreningen lika framgångsrikt även i framtiden.

lördag, januari 26, 2008

Årets idrottsgala

Som flera år tidigare så vill jag tacka Ålands radio för direktsändningen av idrottsgalan. Det gör det möjligt att följa med idrottsgalan på ett mycket bra sätt. Och sen så en extra eloge till framför allt för deras kunniga sportreportrar Camilla och Ove för det är faktiskt så att de inte dom vet så är inte värt att veta inom idrotten.
Och med den kunskapen så gör det lätt att följa med även om man inte är så insatt i den åländska idrotten.
Men än en gång så kan man ju lugnt säga att alla som fick pris är värda det och synd att det är bara en som kan få priserna förutom priset årets lag förstås.
Kul med överaskningen Hanna Wiss som jag tycker att är en överskning till sina priser men ändå är hon ju värd det.
Fast jag inte trodde det
Sen så tycker jag det är synd att en sån säsong som Daniel Sjölund gjort i landslaget och inget pris till han ändå.
Min gode vän Anders Larsson som satt värlsdrekord, ja t.o.m. två stycken tror jag att han satte under 2007.
Åland United med sin fjärde plats i ligan.
Annica Sjölund spelat in sig i landslagstruppen på allvar under 2007.
Ove Lehto med VM medalj
Rebecca Eriksson med FM guld
Erica Granesäter som tagit FM brons på 200 fjäril i en idrott som simning där vi fick vår första FM medalj sen 1978 om jag minns rätt.
Men det säger en hel del att alla dessa var visserligen nominerade men räckte inte ända fram till priset. Så kom inte och säga att man man inte kan bli en toppidrottare på Åland. Vi har anläggningar och kunniga tränare så det är bara sin egen vilja till att träna och en uppbackning hemifrån så kan om man vill. Visst så skall det finnas en viss talang att gå så långt också. Men får jag välja så väljer hellre en med vilja att träna än en som lever på talang.
Sist vill jag gratulera alla dessa som for på idrottsgalan för än en gång så lär det ha varit en kanongala.
Ha det bra.

Ingen Duracell

Jag känner att jag gjorde ett bra val.
Blev ingen VÅSC match i innebandy, blev ingen idrottsgala och eftersom jag inte kände mig 100% så blev det inte heller någon träning för mig. Istället så efter att jag på förmiddagen var och tränade mina simmare så har jag egentligen inte gjort något speciellt. Förutom lagat middag, umgåtts med barnen och läst text-tv.
Imorgon så skall jag inte heller göra något förutom att fara på Östra salviks revyn på eftermiddagen. Visst så känns det som jag borde ha varit och sett på VÅSC och varit på idrottsgalan. Och allra mest skulle jag behövt träna men just nu känns det som att jag behöver gå ner i varv lite och ta det lugnt. Som sagt jag har ju blivit äldre och kroppen ber nu mig att ta det lite lugnare och ladda batterierna lite. För jag är inget duracell batteri som går och går och går.....
Kom ihåg att den som känner dig bäst är din kropp och lyssna på den ibland och inte samvetet.
Som en messa mig i november när jag mådde som sämst. Låt magkänslan avgöra.
Ha det bra.

fredag, januari 25, 2008

Varför ?

Igår kom bomben. Kaisa Varis har lämnat ett positivt dopingprov. Fast det står positivt så är det definitivt inte bra eftersom positivt i det här fallet betyder att det är frågan om dopingmisstanke.
Nu åkte ju Varis dit för doping redan 2003 och blev då avstängd i två år. Men inte nog med det för hösten 2005 så höll hon sig undan från dopingtest. Och därför blev hon inte blev uttagen till Turin-OS. Sen bytte hon till skidskytte och när Varis nu i januari vann i Ruhpolding så blev jag inte glad som jag brukar över finländska segrar utan mer orolig. Och tyvärr hade jag rätt för hon var redan då troligtvis dopad.
Nu måste man väl säga att det bara är A-provet som ännu har analyserats så man väntar nu på B-provet som ännu skall analyseras innan man man verkligen blir fälld för doping.
Men nu till denna människa Kaisa Varis som jag inte förstår varför man ännu en gång dopar sig. Vad har man att vinna med att dopa sig ? Man åker ju ändå fast till slut nu istället så har hon skämt ut sig rejält inför den stora sportvärlden. Men oj vad hon nu skämt ut sitt namn. Jag rekomenderar henne att byta namn men för guds skull bara hon då inte gifter sig med sin tränare Kari-Pekka Kyrö som var landlagstränaren i det katastrofala VM i skidning 2001 i Lahtis där finska skidare åkte dit för doping på löpande band. Så gifta sig till Kyrö är ingen höjdare. Men det jag undrar att vad är värt att ännu en gång dopa sig? Visst att man chansar för att nå världseliten med fusk en gång förstår jag nästan även om jag anser att det är fel. Men att först åka fast och sen ännu en gång till så det är ju totalt korkat. Är det så att man måste gå till livstidsavstängning för doping för att få bort eller minskning för bort får man det nog aldrig tyvärr. Idrotten betyder mycket för mig men såna som Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Marion Jones, Ben Johnsson, Dieter Baumann, Michael Rassmunsen tyvärr kan den där listan bli oerhört lång och alla dessa så förstår idrottens namn vilket är synd. Nu hoppas jag istället man tänka på det positiva med idrotten som spänningen, dramatiken, glädjen och träningsvärken om man själv utövar det på sin nivå.
Slutligen vill jag önska alla som skall på idrottsgalan imorgon att ha det så trevligt. Själv så skall jag umgås med familjen. Om jag får för de övriga så skall jag fara och se på VÅSC herrar men det beror vad de övriga säger.
Annars kanske lite tv idrott som alpint och hockey för fotbollen visas inte i mina kanaler imorgon.
Så efter det har jag annan färsk idrott i huvudet och glömmer bort fuskare för det är helt onödigt att ägna tankar åt fuskare när det finns riktiga och ärliga idrottsutövare.
Ha det så bra.

torsdag, januari 24, 2008

utanförskap

Eftersom jag har en "ledig" dag idag så sitter jag nu och plockar lite papper hemma på skrivbordet. Orsaken till att jag satt ledig inom citattecken är att med ett möte mellan 11.30 - 13.00 och sen ett utbildningstillfälle om nya barnsskyddslagen mellan 13.00-15.00 så mycket ligga på soffan är det inte men jag är ledig från fältarna idag.
Men när jag satt och plockade med pappren så såg jag ett papper om utanförsskap och tänkte det här skall jag nu skriva blogg om. Ett växande bekymmer är nu utanförskapet allt fler som blir hemma och isolerade från det övriga samhället. Då är det nu allt fler ungdomar som hamnar i ett utanförskap och då funderar jag ofta att hur kan man komma ifrån det. Och hur kommer det sig att det blir så. Hur kan vi i dagens samhälle acceptera att fler yngre blir isolerade och vems är ansvaret? Visst är det många föräldrar borde reagera men sen har vi föräldrar som inte orkar vems är då ansvaret ? Visst bör samhället reagera och sen inom tredje sektorn så har vi Folkhälsans verksamhet som har stor betydelse i att stödja föräldrar. Men visst så har vi i kommunerna också ett ansvar men med vilket verktyg.
Efter nu har suttit i socialnämnden så har jag regerat på hur att det riktiga verktyget saknas och då menar jag ett motivationsverktyg.
V.3 så debattera vi i lagtinget om utkomstskydd för arbetslösa och där är det så att man får lika liten ersättning som grundagpenningen om man är arbetslös eller om man väljer att gå på sysselsättningsstöd. Hur skall man då motivera de arbetslösa att ta ett sysselsättningsjobb för samma ersättning nämligen 23,91 euro per dag. Men om man väljer att sysselsättnings jobba så får man betala själv sin transport till och från jobbet samt att man skall betala sin lunch o.s.v.
Nu föreslog vi socialdemokrater för näringsutskottet att de skall se om man man inte skulle kunna höja sysselsättningsstödet för arbetspraktik med 20%.
För något måste vi göra. Vi i Sund har börjat reagera och kommer nu att för att få fler i sysselsättning men då måste vi få det rätta verktyget.
För ingen mår bra av att vara hemma men man måste hjälpa de att komma igång men inte att skuldbelägga. Ingen väljer frivilligt att vara arbetslös och bli hemma därför alla hjälpa så gott det går.
Ha det bra.

tisdag, januari 22, 2008

Viktigt att våga se långsiktigt

Jag sitter just nu och ser på Ungern - Sverige i handboll och just nu denna sekunde så leder Ungern med 4-3, men det blir ju så ofta mål så när jag skrivit mitt inlägg klart så är resultatet något helt annat.
Men varför nämner jag det här i min blogg? Och orsaken heter Ingmar Linell och är förbundskapten. När Sverige gick vidare till slutspelet så började vissa media att nu skall man ta in Stefan Lövgren och nu måste man förstärka.
Visst är det ju så att det är en viktig match just mot Ungern eftersom man spelar om en OS plats men vad är det som säger att han skulle fixa det med Lövgren? Visst är han bra men han börjar också bli lite till åren och har en relativt sliten kropp. Så jag är inte så säker att han tillför så mycket som man väntar sig.
Däremot så valde Linell att göra som jag hoppades att satsa på som Dalibor Doder, Kim Andersson och Marcus Alm, Martin Boquist och Oscar Carlén för om han skulle då ha satsat på Lövgren så vad visar han då åt de tidigare nämnde spelare?
Jo att ni räcker inte riktigt till så därför tar jag in Stefan Lövgren. Men nu hoppas jag att Sverige vinner över Ungern och sen tar sig till OS och där hoppas jag faktiskt att spelare som Doder, Andersson, Alm, Boquist och Carlén kliver fram och ger Sverige framgång. Varför nu gör jag det ? Jo för att jag tycker Linell visar ledarskap och för mig så är det att ge förtroende och det har jag tyckt att Linell har gjort en längre tid.
Han har fått en hel del kritik men han fortsätter ändå att tro på sig själv och sitt ledarskap och där har han vunnit min respekt hos mig i alla fall.
Därför sitter jag nu och håller på Sverige.
För att våga är också att vinna och därför så hoppas jag nu att han lyckas också.
Nu är ställningen Ungersk ledning med 14-12 men jag har skrivit det förut men Sverige brukar kunna lyfta sig och genom att visa förtroende så kommer spelarna att tacka för det och vända det här ännu :-)
Ha det så bra.

måndag, januari 21, 2008

Blir inte alltid som man planerat

Varje morgon när jag vaknar så tänker jag att ikväll så skall jag gå och lägga mig tidigt men ändå så sitter jag här kl 22.45 och skriver blogg fast jag har tidig väckning imorgon nämligen 6.40 och ändå sitter jag här.
Det är så varje kväll för mig har tankar på att gå och lägga mig tidigt men sitter jag uppe ända till kl. 23 i alla fall.
Nåja jag skall inte klaga jag har skrivit tre simapss ikväll och känner mig ändå relativt pigg eftersom jah känner att förkylningen nu har lämnat ( för länge hoppas jag) och träningen har upptagits idag igen.
Så det viktigaste för mig är nog att jag får träna då klarar jag mig med lite kortare nätter.
Ha det bra.

söndag, januari 20, 2008

TACK

Ja jööses vilken dag det var igår. Jag hade inte förknippat med att fylla 40 skulle vara så speciellt. Men oj vad många som gratulerat mig och jag kan inte säga annat än TACK !!!
Fortafarande nu så är jag nog lite tagen av all uppvaktning jag fick. Visst vänta jag mig att några skulle komma, men 5o-tal hade jag defintivt inte.
Samtidigt vill jag tacka alla runt 25 stycken som messa mig igår.
Tacksamhet är hjärtats minne och jag kommar förevigt att minnas denna dag. TACK.
Ha det bra

fredag, januari 18, 2008

Skööönt

Nu njuter jag faktiskt för
  • Idag gick nu lagtinget hem för 6 veckor. Inte slutar man helt jobba för det men det blir betydligt lugnare i alla fall. Så nu hoppas jag att sen när lagtinget samlas igen så har jag blivit beviljad tjänstledig så att jag kan börja utföra mer kvlitativt inom politiken. Jag har nu sen 1 november jobbat i finansutskottet med två budgetar och jag är jättenöjd med de skrivningar man åstadkommit där. Men får jag lite mer tid kan jag prestera mer. För just nu springer som en yr virvelvind. Jag vet att jag skulle kunna få mer åtgärdat om jag får koncentrera mig mer.
  • Sundspirogen klar, pajerna klara, smörgåstårtorna i stort sett klara. Ja det är så att jag kommer att fylla 40 imorgon så vi har förberett ikväll. Nå vi och vi för jag skall nog erkänna att frun tagit det största lasset ikväll. Och nu när jag sitter här uppe och vaktar på att han minsta skall somna så passar jag på att blogga.
  • I onsdags så hade jag äntligen sammankallat till ett möte som jag egentligen velat hunnit med redan i september, men nu är första mötet avklarat och ett steg mot ett större samarbete mellan föreningarna och för en utveckling av simningen på Åland.
  • Jag vet inte om jag skall skriva om det här för jag har jublat förut och så har det dykt upp igen och det jag menar då så är min envisa förkylning. Men nu verkar det som att den kommer att släppa. Jösses vad jag hoppar att jag skall slippa den nu. Det skulle nog vara den bästa presenten om förkylningen säger tack och hej. Sen skall man väl inte jubla över över presenter förrän man sett att man fått någon :-)

Sen vill jag tacka för alla gratulationer jag fått redan, jag är jätterörd över gratulationerna i radion för det är av många som jag inte skulle ha trott att ens visste om att jag fyller. Men jag tackar och bockar så hjärtligt.Nu kommer jag nog inte att skriva något på lördagen dvs den 19/1 för först skall jag vara på simtävlingar och efter det så tror jag inte att familjen vill att jag skall sitta vid datorn.

Men förhoppningsvis så ser ni inlägg av mig på söndag.

Ha det så bra

Ha det så bra

torsdag, januari 17, 2008

En rolig dag

Idag har jag varit hela dagen med mina fältarkollegor Marcus och Loppan till Föglö så från första lektion som börja lite över nio tills föräldramöte var slut ca.20.05 så körde vi full fart och kul var det. Det är kul och se de små klasserna och tryggheten där.Hur eleverna kan vara sig själva då i ett högstadie med 17 elever men sen om man blir mobbad i en sån lite skola så kan det bli bekymmer så ibland igen kan litenheten vara till nackdelen. Men överlag så måste ju de positiva överväga de negativa för det vi hann se idag så verkar det må ganska bra. Men även där så är det viktigt att någon reagerar om någon mår dåligt.
Det jag har märkt av min tid nu som fältare är att mobbingen har blivit grövre som t.ex. internetmobbing. Men ingen mobbing tolereras.
Men idag har jag haft roligt och de i Föglö verkar vara justa med varandra så jag hoppas jag jag har uppfattat det rätt.
Men oberonde vem man är så skall ingenb sorts mobbing accepteras.
Finns ett hebreiskt ordspråk som heter "Hjärtat är människans dolda skatt". Låt alla hitta den skatten.
Ha det så bra

onsdag, januari 16, 2008

jag erkänner 2

I tisdags så svarade ålandstidningens messaguru J.P om ett mess som handlade om fortkörare på neptunigatan med att han såg lagtingsledamot xxx gå ut, sätta sig i bilen som stod parkerad på strandgatan, köra 25 meter fram till nästa lediga parkeringsruta, stanna, snurra på P-skivan, kliva ur bilen och gå tillbaka till jobbet, ifall ni undrade.
Köra för fort på neptunigatan är straffbart, men att flytta på en bil är nog inte straffbart än så som jag vet om i alla fall.
Åtmistone inte om man flyttar den med lov, har körkort och är nykter.
Men lagtingsledamot XXX så stod då antagligen inte för länge på sin plats. Och var ej inte för länge borta från arbetet eftersom XXX inte körde bilen långa sträckor. Så undrar sen varifrån alla får det här föraktet mot politiker när man har så bra nyhetsforum som messa sidorna :-)
Nå nu gick ju J.P inte ut med namnet utan han vill kanske att alla skall böna och be om namnet på XXX.
Men nu skall jag förstöra det för det var jag som flyttade min escort och J.P hade fel för sträckan var nog bara 20 meter tror jag. 25 meter var det nog inte.
Men som jag skrev tidigare så har jag lite svårt att få tiden att räcka till med att jobba både som fältare och lagtingsledamot och ibland så blir det lite fel som i det här. Men i alla fall här kommer mina synder i måndags.
1. Eftersom jag på förmiddagen hade suttit på finansutskott så for jag till fältarna för att kolla om jag skulle kunna fara på plenum eller inte. Och eftersom jag trivs i sällskapet med fältarna så fastnade jag med att prata för länge och sen för att hinna äta innan plenum så går jag till en snabbmatskedja nära en viss tidning.
2. Även där fastnar jag med att träffa en som jag blir att prata med och stressar över strandgatan utan att gå på övergångsstället till självstyrelsegården. Och i stressen så tänker jag inte ens på bilen. Vilken tur då att jag hade stängt av bilen :-)
3. Sen när jag satt inne i plenisalen kommer jag på att oj snart är kl.15 och cafeét stänger där men oj bilen står på strandgatan. Och jag går till bilen och flyttar den. Har jag tidigare ätit snabbmat så det jag borde ha gjort är ju faktiskt att åtmistone sprungit till bilen och tillbaks...
4....för då hade jag haft en högre puls under så kort tid och borde därför ha förbrännt mer. Samtidigt då så skulle jag ha varit borta kortare tid från lagtinget.
5. Jag smiter från lagtinget för att flytta min bil. Eftersom jag slarvar med att parkera på strandgatan, där man endast får stå i två timmar, borde jag stått mitt kast och tagit P-boten istället för att då smitit från plenum.

Men visst har ju messaren som messade idag att jag borde ha parkerat vid select. Men då måste jag definitivt få 25 timmar i dygnet eller en som hjälper mig att planera mina dagar bättre än vad jag gör nu.
Nu har jag lättat mitt samvete med att gå ut i offentligheten och erkänna att det var jag som flyttade min bil. Men jag anser inte att det ligger på samma nivå som köra för fort vid ett område som har flera skolor i närheten.
Vart hjärta har sin smärta men nu är mitt lättat. Hoppas också att du har ett lättat hjärta.
Ha det bra.

tisdag, januari 15, 2008

lagtingsledamöternas löneförhöjning

Idag så står det i media om lagtingsledamöternas löneförhöjning. Och jag kan tänka mig att ämnet kommer att diskuteras en hel del. Men jag kan säga att vara ledamot i Ålands lagting är inget jobb som man bara "glider omkring på". Utan skall man vara en aktiv politiker och vill man vara med och prestera något så får man nog jobba rejält och ha en förstående familj.
Många pratar om att man bara jobbar 7-8 månader i året. Oj vad skönt om det skulle stämma.

Jag kan lugnt säga att under sessionstid så jobbar man relativt tufft med plenum och utskott. Där emellan så skall man läsa framställningar, utkast på betänkande, kolla upp fakta och planera anföranden. Så mellan sessionstiderna blir det en hel del jobb som blir liggandes och vänta på sin tur och för det jobbet är jag glad att det finns tid mellan sessionstid som är lite lugnare. Och visst vill och täcks man så kan man ta det riktigt lugnt mellan sessionstid. Sen om det finns såna som hinner med annat mellan sessionstiderna men jag är helt övertygad om att inte lämnar de heller bort lagtingsjobbet. Visst kan man ifrågasätta mig nu som försöker jobba som fältare samtidigt som jag är fältare men det var också för att jag trodde det var bäst för gruppen. Men jag hade fel.

Sen kan jag nog säga att vara så offentlig person som man blir som lagtingsledamot och bli kritiserad i insändarsidor och andra debattforum så gör nog inte uppdraget attraktivare.
Sen så beklagar man sig nu över lagtingsledamöterna kompetens eller arvodet så kan man lugnt säga att då får man vad man förtjänar.
Lagtingsledamöternas arvoden skulle behöva höjas ännu mer så att lagtingsuppdraget skulle bli attraktivare.

Visst har vi nu då ett arvode på 3156 euro i månaden men vad förtjänar en jurist idag inom det privata ? Och vill vi ha fler jurister i lagtinget så måste man nog vara beredd att betala då också. För vill man först gå ner i lön och samtidigt hamna på första sidan om du hamnar för fortkörning.
Mer respekt för lagtingsledamöter. Nu skriver jag det här och samtidigt sitter i lagtinget men det här kan jag nog skriva om ett år också och då sitter jag inte i lagtinget. Men däremot så har jag varit med då i fem år och märkt att om man vill in och jobba som en engagerad lagtingsledamot så är det mycket tid och långa dagar. Och inte öses det med tacksamhet över en utan snarare tvärtom.
Ha det bra

måndag, januari 14, 2008

Jag ger mig

Nu skall jag erkänna att jag lämnat in ansöka om tjänstledighet från fältarna under tiden 1 mars - 1 november, för jag orkar inte med det här tempot som är just nu och dygnen är för korta. Sen har jag nog insett att jag bara kan vara på ett ställe samtidigt. Men det är ett jobbigt beslut för fältarjobbet är så kul så det är svårt att slita sig från det. Sen är ju det så underbara kollegor men det är nog bäst för alla om jag koncentrerar mig på en sak istället för att spinger runt med dåligt samvete hela tiden. Det är nog så att att man bör nog bromsa upp och se sina begränsningar innan man rasar ihop.
Men jag måste säga att jag har haft goda vänner som varit ärliga och de vill jag tacka. Men det viktigaste är nog min underbara familj nämligen min fru Sonja och sen de härliga vilddjuren Alexander och Johannes. Och jag märker mer och mer att Johannes just nu vill umgås mer med mig och då måste jag ge han den tiden för ens barn går inte i repris.
Så hoppas ni också tänker på er själva och er hälsa för det är ändå så att hur mycket du ändå jobbar och ställer upp för varandra så måste du prioritera dig själv först.
Ha det bra

söndag, januari 13, 2008

Visst lönar det sig

Vissa säger att det inte lönar sig att gruva och gnälla. Men om man läser mitt förra inlägg så är det lite gnälligt för att komma från en karlakarl som mig.
Men igår vakna jag betydligt piggare och fräschare så att jag kunde fara iväg på min länk idag. Så för mig löna det sig att gruva sig lite och det bjuder jag på bara jag får komma igång med träningen igen. Så nu är jag glad hoppas du också är det.
Ha det bra

fredag, januari 11, 2008

En oförtruten följeslagare

Ja visst är det så här att när man tycker om något så är det svårt att slita sig ifrån det. Och blir någon förtjust i mig så blir jag smickrad. Säger någon positivt om mig känner jag mig också smickrad. Men ibland så kan det bli lite väl om man försöker bli av med någon men det finns bara där. Nu har jag försökt på alla sätt i 15 dagar på att försöka slita mig men gång på gång dyker den upp fast man tror man har sluppit den så visar den sig igen "här är jag så tro inte att du sluppit mig" ja det jag nu menar är denna envisa förkylning som inte vill släppa mig. Jag trodde nu i onsdags att nu är jag på G. Så jag tränade lite lätt onsdag och torsdag, så nu skulle jag vila två dagar före jag skulle testa att fara ut på en lätt länk. Men då dyker förkylningen upp igen och kommer och tar ner en på jorden.
Sen har den desvärre också hoppat och hälsat på hos den yngste sonen som idag har stegring. Hoppas det stannar där bara med stegring.
Finns ett grekiskt ordspråk som heter "Ingen man är fri om han inte är sin egen herre " och då är min fundering om man är sin egen herre är man då också fri från denna förbaskade förkylning?
Ha det bra

torsdag, januari 10, 2008

livet är fullt av utmaningar....

För ett bra tag ja lite över 1 ½ år sen ungefär var det om jag minns rätt så fick jag hjälp av en mycket god vän om att bli motiverad att börja träna för att då var det att orka med alla möten och andra uppdrag men framför allt så var det också för den egna hälsan. I augusti -06 så tog jag mina första löpsteg, efter att jag då promenerat en hel sommar då var mitt mål att springa kanonloppet hösten -07 och det gjorde jag och sprang då hela loppet.
Nu har jag och en god vän som också springer en hel del, sättit upp nya mål så nu 10:nde maj skall vi springa kungsholmen runt som är en halvmara !!!! Men skulle vi nöja oss med det nej utan vi har också anmält oss till lidingöloppet på 30 km som vi skall springa i september. Okej om lite över en vecka fyller jag 40 och är det här en 40-års kris ? Jag tror inte det utan mer en utmaning om vad man orkar och vad jag då orkar med. Nu är inte det här något som bara kommer som ett infall nu utan tanken / drömmen har funnits ett tag. Men jag känner nu att min träning har fått en sån grund att jag vågar försöka in på såna här grejer.
Och det här är ju en utmaning som passar mig för som fallskärmshopp är kört för mig med min höjdrädsla.
Likaså frittfall och sånt för usch det är högt och obehagligt.
Det här är min utmaning och hoppas du hittar din.
Ha det bra.

onsdag, januari 09, 2008

lagtingsdag

Idag var jag ledig från fältarna så jag koncentrerade mig då på lagtingsarbetet så 9 imorse rullade jag in mot stan och först for jag och klippte mig fin.
Men sen for jag till kontoret och skrev ett anförande om framställningen om utkomsskyddsbestämmelser för arbetslösa.
Jag tänkte egentligen bara ha ett kort anförande om två saker nämligen om det att nu när arbetsmarknadsmyndigheten kräver att den arbetssökande skall göra upp en handlingsplan så vill jag man skall göra det i samråd med kommunensocialkansli eftersom jag förmodar att med arbetslöshetspenning så är de i behov av kommunens utkomststöd och då bör ju kommunens socialkansli ha en plan där också och då bör de samköras med ett gemensamt må.
Sen eftersom grunddagpenningen är endast 23,91 euro och tyvärr är sysselsättningsstödet på samma summa så då är det ju inte lätt att motivera en arbetssökande att man skall gå på sysselsättningsstöd för samma summor. Därför föreslog jag att sysselsättningsstödet borde ligga på 30 euro per dag.
Sen efter plenum så hann jag faktiskt också och träna en sväng till avancia idag eftersom min förkylning nu ÄNTLIGEN håller på att släppa.
Så imorgon skall jag och simma.
Just nu mår jag ganska bra och hoppas du också gör det.
Ha det så bra.

tisdag, januari 08, 2008

jag har något att erkänna

Det hände igår... Jag är en som alltid vill hålla tider men nu att kombinera både som fältare och i lagtinget så kan det bli lite kort om tid. Men igår så var det lite tight tidsschema och jag kom ca 10 min sen till lagtinget och då hade plenumet redan slutat. Pinsamt och jobbigt att jag nu första gången blev antecknad som frånvarande fast jag "bara" var 10 min sen.
Allting känns nu bättre när jag erkännt mina synder. För det är ju så att omman gjort något fel så skall man också stå för det.
Ha det så bra

måndag, januari 07, 2008

Det som kommer från hjärtat, går till hjärtat

Jag haft tungt här en tid med vissa saker som tagit tungt på mitt psyke, men oj vad det finns underbara prsoner som stöttar en.
Men en stor röd ros vill jag nu farmför allt ge till mina partivänner Anne-Helena, Barbro, Carina, Camilla och Christian. Jösses vad råd, tips och stöttningar jag har fått därifrån. Och det är inte bara jag som tackar utan också övriga familjen.
Sen finns det en person till som jag skall tacka men det gör jag personligen på torsdag. Så den personen vet säkert vem han är och hur mycket han betyder för mig.
Det svåra är nog faktiskt att veta om man visar sin uppskattning tillräckligt mycket till folk så att de vet hur mycket man uppskattar en.
Och sen vill jag ge ett tips om du har det tungt så prata om det, för du får stöd av betydligt fler än du tror.
Men då måste man våga öppna och bjuda på sig.
Sen om du känner någon som du vet att har det tungt så ring ett samtal till den bara det betyder mycket.
Ha det så bra och ta hand om varandra

söndag, januari 06, 2008

jag saknar....

... snön
idag är det 6 januari och jag skulle vilja ha snö så barnen får åka pulka och skida. Varför just det idag när det kommer ner lite snö? Men det är då man ser hur vackert det skulle vara med snö. Samtidigt så blir det mer nåbart nu när vi haft minus grader ett par dagar.
Sen kommer jag idag att se på utförsåkning och skidning i tv:n och då blir det ännu mer vill ha.
Men fortfarande kan jag inte göra något åt det så det är bara att titta ut genom fönstret och längta att snön skall vräka ner. Sen får man bita ihop och skotta undan snön men då skall man vara tyst och inte gnälla för jag bad ju om det.

Ha det bra.

fredag, januari 04, 2008

Sverige är fantastiskt

Eftersom jag är otroligt intresserad av idrott och ser man då en dag som denna med J-VM laget i ishockey som idag slog ryssarna i semifinal och Kallas framgångar i tour de ski.
Sen ser jag på nu på tv och där kommer idrottskrönikan för 2007 och där har det visats personer som bl.a. Susanna Kallur, Carolina Kluft, Stefan Nystrand, Anja Pärson, Josefin Lillhage, Johan Wissman och Mustafa Muhammed. Ja listan kan göras lång. Vad är det som gör att Sverige är så förbaskat bra.
Ja jag är imponerad av hur Sverige kan jobba ihop som lag ihop och lyfta sig när det verkligen gäller. Ja jag tror att det beror mycket på lagandan. Man ser laget före jaget och det är viktigt att alla blir bekräftade och sen kan lyfta sig när det gäller. Och sen att alla är lika viktiga så väl stjärnan i laget som utfyllnadsspelare. Hur många ishockey-VM har inte sverige lyft sig i en viktig match när det verkligen gäller? Usch ja minnena är många och deprimerande.
Sen är det ju långt tidigare det gäller att och det är att fostra barnen in i idrotten och då tänker jag på ledare och Sverige har hög kvalité på sina ledarutbildningar. Jag har gått olika ledarkurser i Sverige inom både innebandy och simning och det är mycket bra kvalite på de kurserna.
Även där är alla lika viktiga alltså det är inte som andra kurser och föreläsningar att det är föreläsaren som är i fokus utan istället så skapar man en dialog och då också en bättre självkänsla hos kursdeltagarna.
De här orden trodde jag aldrig jag skulle lyfta fram men Sverige genom sin ödmjuka stil så gör Sverige fantastiskt inom idrott.
Jag har inte hört om någon som blir nertryckt och inte känner sig vatten värd. Tro mig det kan vara oerhört jobbigt...
Men förutom lagandan så måste det också finnas vinnarskallar och bland sveriges 9 miljoner så finns det personer med den rätta vinnarskallen och inte lägger sig ner när det går emot utan reser sig upp och visar var skåpet skall stå med schyssta medel och en stor stolthet

Så inom idrotten är Sverige fantastiskt

Ha det så bra

torsdag, januari 03, 2008

Sliten man gör så gott han kan...

Hej
Jag vet att jag har varit lat här på bloggen. Men jag är sliten av min förkylning och är hemma från jobb idag just pga av sjukdom.
Så just nu är aktiviteten här på bloggen inte så stor här men när jag piggnar i så skall jag bli bättre.
Så just nu så vill jag ha sömn massor av sömn.

Ikväll så blir det soffan och ishockeykväll fram till kl.22 sen bestämmer frun över tv:n.

Men man skall glädja åt det lilla och passa på då.

Ha det så bra

tisdag, januari 01, 2008

Ännu en nyårsafton till sin ända

Som säkert många av er la märke till så var det nyårsafton igår. Och det blev en speciell nyårsafton för mig.
Inte på kvällen med den goda maten utan det här började redan på förmiddagen. Njaa egentligen började det redan sommaren -99. Så snacka om att jag är historiker. :-)
Men när jag slutade som simtränare med elitsimmarna sommaren 1999 så sa jag då att nu skall det i alla fall få vara ett slut att tillbringa nyårsafton på nyårsimmet. Ja åtminstone tills man har egna barn med.
För mellan åren 1991-1999 var simningen i stort sett allt för mig. Jag planerade hela mitt liv efter simningen. Så simningen styrde allt. Och då har det funnits det traditionella nyårssimmet som föreningen plaskisvännerna har arrangerat otroligt många år. Varför arrangeras det simtävlingar på nyårsafton?
Jo för att det är sista dagen man har möjlghet att slå ett eventuellt åldersklassrekord innan det är nytt år och man då byter åldersklass.
Så förr kunde det vara så att man simmade om en sträcka just för att försöka slå den där speciella tiden.
jag kommer t.om. ihåg när man man kom tillbaks till simahallen sju på kvällen för att försöka en sista gång.
Så när jag tränade eliten i då åtta år så gick hela nyårsafton på dagen åt till simningen så när jag slutade -99 så tänkte jag.
-Fan vad skönt att få bara bry sig om sig själv på nyår.
Men igår hände det.
Att jag står där med egna simmare igen och plikttrogen som man är så for jag in till stan för att fara och ta vara på de två simmarna jag hade med där.
Och har man följt med i min blogg så har jag ju börjat träna simmare igen i sunds IF som jag var med och startade för ett antal år sen.
Så gick det med den pausen från nyårssimmet som skulle vara tills mina egna barn är med, om de börjar med simning och det är ju en helt annan sak.
För jag hoppas att den tävlingen fortsätter även om nu föreningen plaskisvännerna läggs på is.

Nå vad gjorde jag annars på nyår? Så för 9:nde gången så träffas vi två familjer där männen dvs jag och en mycket god vän bjuder fru och barn på en minst tre rätters middag.
Så igår bjöd vi först på en toast skagen därefter en kräftsoppa. Sen som varmrätt så blev Oxfilé med potatisgratäng.
Efterrätten blev igår vitchoklad mousse med hallon.

Och som avslutning blev det raketerna som jag är barnsligt förtjust i.
Så det var min nyårsafton mellan 12-14 i simhallen och sen från 15 så var vi hos våra goda vänner och firade nyår.

Så med det här vill jag önska att ni får ett riktigt bra 2008.

Ha det så bra.