Idag i radio Ålands nyheter så kom det fram att intresset för att utbilda sig inom jordbruk har minskat på Åland. I dag går en fjärdedel av Naturbruksskolans elever på lantbrukslinjen och då resten på på de övriga linjerna.
I reportaget och tidigare debatter så ger man mycket skulden på EU att det är EU som tar livet från lantbruket. Men är det så att det är EU som är den stora boven eller är det attityden till EU ?
Nå en sak kan man väl erkänna där att genom EU så blir lantbruken allt större det är väl så att det är det småskaliga lantbruket som försvinner men inte vet jag om det heller är EU som är boven. För i december så presenterades att det en utredning på att finlands jordbrukspolitik är krångligast av dem alla. Därför är också antalet regelverk och byråkratin inom jordbruken störst i vårt land. Ansökningsguidernas tjocklek berättar mycket konkret hur komplicerat vårt stödsystem är. Den finländska stödguiden omfattar 150 sidor, medan t.ex. den danska motsvarigheten har 78 sidor.
Egentligen kanske då inte man skall skälla på EU när vi kan påverka på närmare håll. Sen så undrar jag hur skulle det gå för jordbruken utan EU-stödena? Hur många skulle då ha råd att hålla på med jordbruket och det är lite sorgligt att nu när det debatteras jordbruk så rör det sig om stöd och bidrag.
Så min tanke kring radioinslaget är att det är synd att hela tiden skylla på EU istället för att fundera på utveckling. Sen hur mycket jordbrukarna än svär över EU så behöver de EU lika mycket som vi andra. Sen så behöver vi också jordbrukare på Åland för vi vill ha närproducerat. Så det viktiga är att vi inser att vi alla behöver varandra och sen gäller det att gilla läget.
Ha det bra
1 kommentar:
Läste häromdagen i en svensk tidning att intresset för att bli bonde skjutit rakt upp det senaste året i Sverige. Dock trodde man att det var "Bonde söker fru" som orsakat detta, att programmet gjort så positiv reklam för yrket.
Skicka en kommentar