torsdag, augusti 21, 2008

Den som gapar efter mycket.....

Det finns ju ett ordspråk som heter " den som gapar efter mycket så misstar ofta hela stycket". Och så tycker jag det är med Finströms kommun och deras smutsiga affär om Ålands idrottscenter.
Läste i tidningarna idag att ingen lämnat in anbud på driften av Ålands idrottscenter och samtidigt så har Finströms kommun meddelat att de inte kommer att bjuda ut det till Ålands idrottscenter. Nå nu står de där och skall driva den själv. Så nu fick Finströms kommun lite bekymmer när de skall fastställa budgeten.
Okej intäkterna ökar också men det gör också utgifterna.
Det som är det mest sorgliga nu är att när Finströms kommun kommer att ta över idrottscentret så får man inte marknadsföra idrottscentret lika offensivt som man gjort tidigare, för det är mot EU:s bestämmelser. Så nu blir det tuffare. Vilket är synd eftersomÅlands idrottscenter har jobbat långsiktigt med en bra marknadsföringsplan.

Sen måste de väl göra sig av med vandrarhemmet för inte kan väl kommunen bedriva turistverksamhet och konkurera mot kommunens övriga turistföretagare i kommunen.
Samtigt så var sanverkanseffekterna mellan vandrarhemnmet och sim- och idrottsanläggningarna otroligt viktiga.
Bara den service som de två som servat alla träningsläger med bra mat. De föreningar jag pratat med om deras träningsläger i Godby så har lyft fram hela konceptet som styrkan. Men framför allt så har de lyft fram renligheten och maten.
Nu tror jag att Höglund och Holmberg har sänkt det med sitt chansande som inte höll.



Men jag hoppas nu att det blir ett lyckligt slut för själv är jag med och driver en simförening som har över 100 simmare idag, så jag är beroende av att hallen finns och sköts på ett bra sätt. Det var konstigt beslut att vilja lägga Ålands idrottscenter i likvidation innan man hade alternativ klara.
Nu får Finströms kommun men en akläggning som kommer att kosta mer, och intäkter minskar eftersom man nog måste lämna ut enbart vandrarhemmet på privat drift eller försäljning.

Jag får gratulera Mariehamn för ni blev segrare av detta, för nog är det ju så att skall man boka ett träningsläger så känner man mer till möjligheter kring Mariehamn än i Godby. Tidigare har Ålands idrottscenter som drivits av ett privat bolag kunnat marknadsföra sig mer än Mariehamn. Men det var då det. Säg vad man vill men det var nog bättre förr.

Ha det bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var dumt från början att Finström satsade på en egen simanläggning då Mariehamn redan stod i startgroparna. Men som vanligt lyckades man få det att se ut som kamp stad-landsbygd, lockade av dåvarande finansminister Erlands landskapspengar. Nu står Finström där med sin tvättade hals och det blir nu att ta fram tiggarstaven och höja kommunalskatten och samtidigt förklara för kommunmedborgarna hur förnuftigt det var att göra denna simanläggningssatsning eller trollar Finströmsliberalerna i landskapsregeringen/lagting fram ytterligare pengar från den gemensamma landskapskassan för att finansiera det ständiga underskottet.
När vi i Mariehamn tog badhusbeslut, visste vi att en dylik anläggning i sig aldrig kommer att gå med vinst, men de indirekta vinsterna i form av bättre folkhälsa, mera turister och ökad välfärd etc. var grund för beslutet.

Göte sa...

Nå inte vet jag vem som var först... Kanske var det så att det var Godby projektet som fick Mariehamn att äntligen komma igång :-)
Men du har helt rätt en sån här anläggning blir aldrig någon guldgruva. Det är en anläggning som tär ekonomiskt men ger då vinster i bl.a. folkhälsan.
Sen är det ju så att vår fina anläggning i Godby ger otroligt med ringeffekter för företagare på norra Åland. Men de som satsade just för det i Ålands idrottscenter så har nu Finströms kommunen blåst på konfekten.
Ha det bra Christian och tack för kommentaren.