fredag, september 26, 2008

Vad händer med missbruksfrågor inom regeringen ?

Idag är det min sista plenumdag i lagtinget på ett tag i alla fall. Orsaken till att det är min sista dag är att jag är ersättare för Camilla Gunell som kommer tillbaks 1 november.
Men jag ville avsluta med en fråga som jag debatterat flitigt under mina 5 år i lagtinget.
Nämligen missbruksfrågan .
Så idag under frågestunden så ställde jag fråga till minister Katrin Sjögren om just vad som hänt under det här året ?

För liberalerna har velat framstå som ett parti som engagerar sig i missbruksfrågor. När liberalerna var i opposition så fick regeringspartierna hård kritik för bl.a. tafatthet. Det gick så långt att liberalerna nästan drev hetsjakt mot vissa lagtingsledamöter, kändes det som i alla fall.
Liberalerna var också initiativtagare till ett spörsmål som lämnades in januari -07.
Mars -07 lade liberalerna sen ett klämförslag i samma spörsmålsdebatt om att ” landskapsregeringen i tilläggsbudget ger förslag på åtgärder som anvisar medel för att motverka den akuta drogsituation i landskapet och särskilt fokusera på den grupp personer som är i omedelbart behov av hjälpåtgärder.”

Även under valet så satsade liberalerna på drogfrågor och presenterade ett eget alkohol- narkotika och brottsprogram med 88 punkter.

När sen liberalerna vann valet hösten 2007 så pratades det om att drogfrågorna inte skulle bli politiskt mellan regering och opposition, utan det skulle tillsättas en bred parlamentarisk komitté.
Liberalerna gick så långt att de begärde in namn av de olika partierna som skulle sitta med i gruppen som skulle se över eventuella ändringar av det alkohol- och narkotiskapolitiska programmet.
Den idén la man sen ner när man blivit bekväm i regeringsstolarna. För det enda partiet som inte lämnade in namn var centern som själva sitter i regeringen.
Så där fick oppositionen sitta med lång näsa och känna sig lurade på att få delta i det arbetet.



Men svaren av minister Sjögren idag var deprimerande, för hon hade inget svar alls. Det ända hon nämnde var om utbildningar för de som jobbar med drogfrågorna. Och utbildningsfrågan var ju något som förra regeringen igångsatte med den operativagruppen då.

Så när jag sammanfattar mina 5 år i lagtinget, så anser jag att liberalerna har fört en oansvarigt populistisk linje i den här frågan.

I valet -07 så fick jag själv kritik om att inget hände i regeringen som satt mellan januari 05 till oktober 07 d.v.s. 2½ år.

Nu har den här regeingen snart suttit 1 år och ingenting har hänt, skall bli intressant att se vad som händer under den här mandatperioden.

Och extra intressant att se om den föreningen fri från narkotika hetsar den här regeringen lika mycket som de skrek på förra regeringen.
För det kändes som att de drev partipolitiskt i sitt agerande tidigare. Det känns som jag har rätt för inget har hänt men föreningen har tystnat.
Tråkigt tycker jag att man driver politik i föreningar som borde driva frågor för sakens skull.

Ha det bra

Inga kommentarer: