söndag, september 21, 2008

Utpressning eller förhandling


I tisdags så hade vårt parti medlemsmöte om bl.a. Lissabonfördraget. Och det blev en intressant diskussion. Sen en sak som luftades i diskussionerna var om parlamentplatsen skall vara med som ett krav eller inte.

Mötet ansåg att är det någon gång vi kan försöka få fram en plats är det nu. Jag har ofta hört talas om att ett mål skall vara nåbart och realistiskt.

Är då en parlamentsplats nåbart och realistiskt ?

När Vanhanen var i Berlin och förhandlade om en 14:nde parlamentsplats så hade han Åland som argument och det blev ingen 14:nde parlamentsplats. Men om han vill ha ett ja till fördraget av Åland så måste han då överväga att ge Åland en av de 13 platser till Åland. Så tiden är mogen nu att kräva en plats i parlamentet.

Visst kan de i Kajana bli arga om Vanhanen ger Åland platsen, men nu måste Vanhanen också visa vad ett ja är värt.

Diskussionen blev mycket att om det var en utpressning eller inte. Jag sa där att jag tycker inte det är utpressning utan en politiskt förhandling där Åland måste visa ryggrad.

Sen eftersom nästa EU val är redan juni 2009 så kan det bli tufft att få det längre fram. Men nu skall det förhandlas så nu gäller det för lantrådet och visa ryggrad och ställa krav samt visa åt Thors och Vanhanen att nu är det allvar.

För säger Åland nej så skall Vanhanen förklara åt de andra nere i Bryssel varför vi säger nej och då får han det nog lite svettigt.

Så nu får nog lantrådet börja vässa argumenten och slipa på formuleringar för nu måste man visa att den här gången ger vi oss inte.


Ha det bra

Inga kommentarer: