måndag, september 15, 2008

Debatt om samarbetskonsekvensbedömning

Idag var det en debatt i lagtinget i samband med en motion om samarbetskonsekvensbedömning. Jag satt och lyssnade på debatten och kom då att tänka på de initiativ som jag tagit inom det kommunala: 1) Gemensam socialnämnd med Vårdö så att tjänstemannen får mer tid till klienter och mindre till möte samt förberedelse till nämnd. 2) Projektet "Perspektiv" där kommunen anlitar tjänster av mentalcoach Christoph Treier för att träffa utkomststödstagare och coacha dem.
Med stor glädje idag så läste jag idag på Christophs blogg att 4 av 5 av de som han träffat i samband med "perspektiv" så har tagit sig kraft att ändra sin livssituation. Gå gärna in på hans blogg och läs mer ( jag har länk nere på min blogg ).
Idag i debatten om Danne Sundmans motion om att lagstifta en samarbetskonsekvensbedömning och det blev en intressant debatt mellan Danne Sundmans förslag om att lagstifta om att kommunerna skala tvingas att göra en samarbetskonsekvensbedömning. Mot Olof Erland om marknadsanpassning. Och det är inte ofta men nu måste jag hålla med Olof Erland att det funkar nog bättre om det är behovet som styr.
Men det jag börja tänka på i debatten är ju att vi i lilla Sund är föregångare i mycket inom det sociala med just då perspektiv och samarbete med gemensam socialnämnd med Vårdö. Och så är det väl det skall fungera. Kommunen ser ett behov och sen åtgärdar man. Men för det så skall man ha en socialsekreterare som vågar se förändring som kan bli förbättring. Samt en nänmd som vågar se brett och våga vara öppna för nya idéer.
Och en sådan nämnd har jag tacksamheten att få vara ordförande för.
Därför behöver vi inte lagstifta, utan istället åtgärdar vi efter behov.
Ha det bra

Inga kommentarer: