tisdag, september 02, 2008

Maten är familjens ansvar större än skolans

Det har varit mycket skriverier i media om skolmaten och vad de skall få äta. Nu har ju debatten blivit lite sned och fått fel fokus.
För restrektionerna handlade ju egentligen inte så mycket om det skulle vara fett i maten eller inte.
Men debatten blev ju fokus på att inte använda smör i maten eller använda fettrik mjölk.
Men det intressanta är ju inte skolan och maten tycker jag utan det är vårt stressade samhälle. När man kommer hem så är kl. ca 16.30 då skall man snabbt laga mat. Nå vad är enklast ? Halvfabrikat oftast. Kan bli makaroner och färdigt lagade köttbullar som blir klara på ca 15 minuter.
Om vi då tar köttbullarna så är det ju inte samma sak som att man skulle ta sig tid att laga köttbullarna själva.
Skall vi sen ha sås till så är det ju otroligt lätt att man då tar en påse som man blandar och rör ihop på tre minuter.
Hur mycket transfetter har vi då fått i oss på den middagen ?
En hel del är jag rädd för tyvärr.

Och här är jag nog mer rädd för transfetterna än det mättade fettet.
Så inte är det skolan eller daghemmen som är bovarna, där finns det utbildad personal som vill barnens bästa. Och de har tid att laga mat.
Istället borde man ut med rekomendationer till hemmen. Man borde ta sig mer tid till att laga riktig mat.
Vi är inte goda föredömen i vår familj utan vi borde också ta oss mer tid till att laga mat. Och där måste jag bättra mig och ge mer tid till familjen och matlagning.
För man kan ju faktiskt laga mat kvällen före om man inte hinner laga när man kommer hem.
Alla kan vi bli bättre.

Ha det så bra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Synd bara att man sällan har förstånd att uppskatta skolmaten när man är i den åldern. Minns mycket väl att jag gick ner till hallen och köpte tre fyra gräddmunkar och läsk på morsans matkonto i princip varje dag under skolåldern, hemska tanke. Vi var nog några till som proppade i oss sånt skräp dagligen trots att man skulle ha fått ordentlig mat i skolan!

Göte sa...

Jo Pter där fick du ditt mig. Du träffade rakt i mitt samvete. Det där som jag hade lyckats glömma bort. Hur har du så bra minne?? För visst var man ju med och tryckte i sig skräpet istället för att den vettiga skolmaten. Det värsta är ju nu att man troligtvis vet hur köksorna i köket kände sig.
För inte är man ju stoltast i hemmet när mina små juveler är hemma inte äter maten jag lagat heller.
Ha det Peter.

Göte sa...

Sorry stavningen i början på kommentaren Peter

Anonym sa...

Det var absolut inte menat som en åthutning av någon annans samvete än mitt eget. Det dök bara upp i bakhuvudet då du skrev om skolmat.I dagens läge skulle man nog se det som en lyx att få färdiglagad mat dagligen, dessutom med sallad och tillbehör. Dom helstekta torrisarna som dom kallade leversås betackar mej för än idag dock;) Ha det gött själv Göte.

Göte sa...

Min början om samvetet så var med ett leende som jag skrev det. Men jag hade lyckats att förtränga det :-) Men leversås var god då och god även ännu idag. Jösses nu börjar jag bli hungrig. Men vi har ju ingen lever hemma.

Ha det