tisdag, september 09, 2008

Föräldrarnas roll viktig

Igår hade jag, Christoph Treier och föreläste för föräldrarna till de simmande barn som är tävlingsaktuella i vår simförening.
Det var ett nytt inslag som jag inte vet om någon har haft förut här på Åland.
Men i hemmet så kan föräldrarna hamna i olika diskussioner :

  • Hur sitter man och för diskussionen där hemma så att ens barn inte skall känna någon press inför en tävling.

  • Hur skall man föra diskussionen därhemma om att minska barnets nervositet inför en tävling?


  • Om ens barn är ledsen efter en tävling, hur skall jag då uppmuntra det bäst ?


  • På vems villkor tävlar man ?
    Är det på barnets egen eller på föräldrarnas förväntningar ?

Det här var lite av det som diskuterades igår i konferensrummet i Ålands idrottscenter.



Förra veckan var det en föreläsning med "rubriken du får de barnen du förtjänar". Även där var ämnet föräldraskap. Det är allt oftare nu som det är föreläsning rent allmänt om föräldraskap. Tidigare så var det nästan enbart probleminriktade föreläsningar. Om just droger, rökning eller andra svårigheter kring barn och unga.
Visst behövs de föreläsningarna också men det är bra att det nu kommer föreläsningar om föräldraskap och att stärka föräldrar i förldrarollen.
Men det här med föräldraskap är inte så lätt. Hur många böcker har det inte kommit ut om hur man skall fostra sina barn.

Men att fostra barn är inte så lätt att man bara läser en bok. För oberonde hur mycket kärlek man än ger eller gränser man sätter så vet man ändå inte hur det går. Men förutsättningarna borde vara gynnsammare.
Däremot så kan man ge föräldrar råd till att orka och våga vara förälder. Men oberoende hur många föreläsningar man går på, eller böcker man läser så är man ändå bara en förälder. Och det viktiga är att känner man att man behöver hjälp i föräldrarollen skall man inte vara rädd att söka hjälp.

Men det jag fått ut lite av de båda föreläsningarna att som förälder kan du inte allt, men det finns fakta att ta reda på som stärker din roll som förälder och var inte rädd att del av det. Med det vill jag hylla föräldrakraftgrupper där föräldrar träffas och diskuterar föräldrarollen. Man får kunskap av varandra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

att vara förälder är också att vara närvarande i ordets rätta betydelse när man är med sina barn, hur många gånger ser man inte barn som pockar på uppmärksamhet när föräldern pratar i gsm-n. Föräldrarna skall inte känna att de måste vara perfekta, men de skall komma ihåg att de är de förebilder som barnen apar efter och att de därför kanske iaktta sitt eget beteende till allra först. Som du gör, gör ditt barn!

Lotta Angergård sa...

Hej Göte!

Vad intressant föreläsning med CT! Jag tror fler idrottande föräldrar vill ha sådana föreläsningar.

Härligt jobbat!

Lotta

Göte sa...

Tack anonym. Det var jättefint skrivet och mycket tänkvärt.

Göte sa...

Tack Lotta.
Ja jag tror stenhårt på den här idén med att ha föreläsning för föräldrar och jag hoppas att det här växer och att fler ordnar detta.

Ha det bra Lotta