onsdag, september 03, 2008

Jag skall köpa guld för pengarna,


Ungefär så måste Dr Sulaiman Al-Fahim och hans grupp Abu Dhabi United Group for Development and Investment (ADUG) tänkt när de köpte Manchester City. Och det är väl ganska självklart att köper man en fotbollsklubb så vill de väl göra något av den också. Inte köper man en klubb för att tänka "kul nu har jag en fotbollsförening så nu skall jag se hur det går för dem". Men visst är det ju lite intressant att lillebror City nu börjar utmana storebror Manchester United.

Men jag måste säga att jag blir lite rädd över alla pengar som kommer in fotbollen just nu. Förut så var det viktiga med en bra organisation och att man fick upp nytt bra material. Tyvärr är den tiden förbi nu. Det här citatet har jag tagit ur en av de svenska dagstidningarna och där står det följande. "Den 31-årige affärsmannen sägs vara redo att satsa totalt 540 miljoner pund, osannolika 6,3 miljarder kronor för att köpa spelare. Allt för att göra Manchester City till världens största klubb.
– Jag måste ta ett möte med managern, men de bästa spelarna i världen kostar i genomsnitt 30 miljoner pund (350 miljoner kronor). Vi behöver ett minimum av 18 spelare på den nivån. Utan det kan man inte vinna Champions League, säger han i flera intervjuer".

Och tydligen har han ju resurser för det också Al-Fahim har råd. Han uppges vara tio gånger rikare än han som köpte Chelsea Roman Abramovitj. Han har till exempel klättrat 61 platser på Arabian Power's lista över de 100 mäktigaste araberna i år, vilket gör att han landar på 16:e plats.

Visst jublar nu Manchester City fansen över att få spelare som Robinho till sig. Men vad händer sen? Verkar som den tidigare nämnde Abramovitj har tappat intresse att pumpa sina pengar på fotbollsspelare och laget dalar.

På lång sikt förstör det här fotbollen om man skall köpa spelare för flera miljarder. Tänk om man istället skulle våga att satsa på långsikt med de unga. Men det ger inte pengar på samma sätt och sen kan ju de unga spelarna fly klubben till en annan klubb som betalar mer. Usch det här håller nu att på gå över styr.

Men fotbollen är fortfarande lika intressant att följa med. Och jag som supporter är klubben trogen, även om inte spelarna är det.


Ha det bra

Inga kommentarer: