lördag, mars 21, 2009

Kroppen

Just nu är litteraturdagarna på Åland och temat där är kroppen. Temat är viktigt och det kommer säkert att vara intressanta föreläsningar där.
För kroppen är viktig och tyvärr har den alltför stor betydelse. Kroppen styr din självkänsla mycket.
Är man stor så spelar det roll för din självkänsla, och jag har också förstått att samma gäller om man är kort eller för smal.
Alla vill ha en normal kropp och letar efter den normala kroppen. Sen är ju den stora frågan när man får sin normala kropp.
Jag har själv nu varje dag en kamp mot vågen och vill ha en "normalare" kropp men det är inte lätt.
Sen så läste jag i tidningen Nya Åland en artikel om hemställningsmotioner som lämnats in till lagtinget denna vecka.
Där har de obundna lämnat in en motion som föreslår ett skatteavdrag för att uppmuntra befolkningen till en sundare livsstil. Ålänningar som avhåller sig från tobak, alkohol och som har ett BMI under en viss nivå skulle få göra avdrag i sin kommunalbeskattning.– Avdrag kunde beviljas på villkor att man skriver ett avtal och genomgår läkarundersökning.
Så skulle jag då som är överviktig, men motionerar regelbundet ( 3-4 gånger i veckan ) straffas med högre skatt än sådana som är naturligt smala ?

Varför skriver jag det här om motionen i ett inlägg om kroppen?
Sådana påhopp mot överviktiga gör att de blir att må sämre och får en sämre självkänsla. Jag kan lugnt erkänna att det är många gånger jag har ett dåligt samvete om jag köper t.ex. chips.
Vi vill man främja en sundare livsstil så borde man jobba för en sänkt skatt i hälosam mat, och en höjd för s.k. högrisk mat, tobak och alkohol.
För tyvärr kostar det en hel del om man vill vara hälsosam och nyttig.

Som sagt så skall man vara nöjd med sig själv så måste man lära sig att tycka om sig själv och då sin kropp.
Men det är inte lätt.
Därför utan att satt mig in i vilka föreläsare de har på litteraturdagarna så är temat bra. Och jag hoppas att de har också temat om att våga älska sig själv som man är.

Ha det bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Göte!

Jag håller med dig vad gäller BMI.
Det är ett mått som sällan stämmer rakt av med verkligheten och som enbart låser människan till viss vikt rent teoretiskt, trots att man kanske har stor muskelmassa, grov benbyggnad osv. En norm som någon fifikus har fått hela världen att anamma och som gör att folk går omkring och mår dåligt av.
Vi är olika och skall inte straffas för detta.Helt klart! Uppmuntran att avhålla sig från alkohol och tobak är mycket ok, men inte detta med BMI.
Sedan kan man ju fråga sig vad som betecknar en normal människas storlek.
Vad står ordet normal för?
Att kroppen styr självkänslan skriver jag också gärna på. Se bara på alla ätstörningar som uppkommer i första hand bland flickor. De styrs nästan helt av det som modevärlden kallar normalt; så här skall man se ut och så vidare.När man ser en modevisning i Tv, vad ser man? En lång rad med anorektiska modeller som seglar fram för att visa olika skapelser. Man ser knappt kläderna för deras utarmade kroppar och energilösa blickar. Ingen glädje finns.Vart är våra ideal på väg?
Tack åter för ett intressant och engagerande inlägg.
ha det bra!

Göte sa...

Hej Karin och tack för din kommentar.
Du frågar vart våra ideal är på väg. Men det klarar ju media av ganska bra att sätta med reportage och bilder.

Anonym sa...

Hej Göte!
det är just där poängen ligger.
Bakom media finns människor som du och jag. Hur bryter man en destruktiv trend och lyfter fram förträffligheten hos varje individ istället, oberoende av storlek och andra kroppsliga skillnader. De likriktade "idealen" utgör normen för det som kallas normalt idag.
ha det!