torsdag, mars 12, 2009

Är barnomsorgen en förvaring ?

Jag har mina åsikter och vissa delar dem och vissa inte, och jag får faktiskt fått höra på stan av vissa om vad de tycker om det som jag skriver i bloggen.
Jag hade en intressant diskussion med en på stan idag om gårdagens inlägg och det var ett givande samtal.
Vår familj är en familj som har barnen på dagis och båda barnen har varit där från 1 års ålder.
Men det är så att både frun och jag tycker om våra jobb och därför trivs bra med att jobba.
Och vi har en sådan tanke att mår vi bra, så mår också barnen bra.
Och ärligt talat så skulle vi inte ha råd att heller att vara hemma.
Men vi är också borta en hel del på kvällstid och då har vi hjälp av släkt och vänner som är med grabbarna.
Inte heller det något som de far illa av.

Men är man då hård mot barnen om man väljer att ha dem på dagis tidigt ? Ibland tycker jag vissa vill säga det.
Våra grabbar mår bra på dagis och trivs med det.
De har nog aldrig sagt att oj vad långa dagar det är på dagis, vi är ju där från 8.30 till 16.30 nu kräver vi 30 timmars vecka.
Utan snarare så är de svårt att få hem den äldste för han trivs så bra där.

Det finns utbildad personal som ser barnens behov och hjälper dem att utvecklas. Kanske dagispersonalen ibland nästan letar efter fel, som jag som förälder inte skulle se.
På dagis så måste de lära sig att umgås med andra barn och klarar sen bättre av det sociala spelet.
Så jag har gladeligen mina barn på dagis för det främjar helt klart deras utveckling.
Jag hoppas nu att alla skolor börjar med stegvis, så bl.a.barnens självkänsla och det sociala samspelet förbättras. För vi har allt för många unga idag med dålig självkänsla som tyvärr leder till bl.a. mobbing.

Men däremot ser jag inte det som en billig förvaring för dagisavgiften sliter hårt i mångas plånböcker.
Tyvärr för hårt är jag rädd för.
För det finns barn som skulle behöva vara på dagis, men eftersom föräldrarna är hemma för att de är arbetslösa eller vårdlediga så finns det folk som anser att de skall vara hemma eller inte har de inte råd att ha barnen på dagis.
Men vad är det bästa för barnet ?
Det kan sedan bli svårt för de barnen att acklimatisera sig i skolmiljön. Visst så är förskolan avgiftsfri i många kommuner på Åland, vilket är bra.
Men vete fasen om inte man skulle vinna totalekonomiskt på att sänka dagisavgifterna rejält. Så skulle fler barn ha möjlighet att få gå längre tid på dagis och där kunna utvecklas mera.
Men någon billig förvaring tror jag inte många av de som nyttjar den anser att det är.

Ha det bra

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste lägga mig i debatten om alla barns (föräldrars) rätt till dagisplats. Det skall de absolut ha, de föräldrar som arbetar eller studerar. Men annars är det föräldrarnas sak att uppfostra och ge barnet möjligheter till utveckling och socialt samspel. Skulle de som är hemma sköta om sina barn själva skulle inte daghemmen och då även kommunens ekonomi belastas så hårt. Har man verkligen velat ha barn om man inte är tillsammans men dem så mycket man bara kan? Det finns lekparker och liknande där föräldrarna kan få lite avlastning och ett andrum och barnen får träffa andra barn. Men de minsta barnen behöver inte för mycket stimulans. Det räcker gott med ett vanligt socialt liv som jag är övertygad att de flesta föräldrar är kapabla till att ge sina barn. Det är vansinne med den subjektiva rätten som fråntar föräldrarna det självklara umgänget med sina barn. Ja fråntar! För jag tror att många unga föräldrar känner sig "tvingade" att få in sitt barn på dagis så fort som möjligt för att de inte skall komma efter i utvecklingen. Nej, den förälder som är hemma från arbete eller studier skall vara "hemma" med sina barn. Och de som arbetar eller studerar skall ochså känna att de med gott samvete kan lämna sina barn på ett dagis som inte är överbelastat av antalet barn. De barnen mår säkert ochså då bra eftersom de har sina föräldrar på kvällar och helger, och under semestern (som de flesta ändå har). Däremot behöver barn i förskole åldern få komma till dagis för att komma igång med rutiner, gruppsystem och liknande som behövs i den tuffa skolvärlden. Småbarnstiden är så extremt kort så jag tycker det är förälderns plikt att ge så mycket man bara kan av sin tid till barnen, fritidsintressena och annat hinner man nog med senare i livet!
Så ha barnen på dagis med gott samvete ni som arbetar eller studerar, och ni som har förmånen att vara hemma;NJUT, vips så har din lilla sötnos skäggstubb eller mens och du själv är förpassad till en stenåldersfossil. Men de är ändå alltid dina små söta änglar!

Göte sa...

Jag tror du och jag ser det här på två olika sätt.
Men det är synd att du ser att man måste ha sina barn på dagis.
Det är ju faktiskt en egen vilja om man vill ha dem hemma eller inte.
Men tyvärr finns det familjer som borde ha barnen i dagis men inte har det.
Jag förstår att det här tyckte du inte om.
Men jag ser föräldrar som inte själva är kapabla att ta hand om sina barn och borde de få hjälp.

Jag ser barnomsorgen som en möjlighet och fortfarande så med våra barnomsorgsavgifter så har man inte dem på dagis för att ha "egen tid".

Tack för din åsikt

Anonym sa...

Hej igen Göte!
Som du märker så har du tagit upp ett eldfängt stoff i dina inlägg.
Jag upplever att du kanske tar kommentarerna som personlig kritik, vilket inte har varit meningen från min sida utan för min del så handlar det om barns och föräldrars rättigheter och val i allmänhet.
Det här är ju intressant, eller hur?
Vad jag förstod så handlade ditt tidigare inlägg i grunden om den insändare som barnomsorgspersonalen hade skrivit. Den handlade om föräldrarätten att ha barn på dagis fastän det finns en förälder hemma.Det var min utgångspunkt i min kommentar.
Föräldrar väljer själv hur de vill ha det och det är ju en väldig lycka att de kan göra det.
Men som sagt, min åsikt skall du enbart ta som min personliga åsikt och ingenting annat.
Jag har själv jobbat inom barnomsorgen och vet vilka kvaliteter där finns, inte tal om annat.
Ha det fortsättningsvis bra!

Göte sa...

Hej Karin.
Nej jag tar det inte som personlig kritik.
Tvärtom så njuter jag nästan nu när det kommer åsikter och synpunkter som kommentarer.
Jag vet att jag lite provocerar också för att det är ämne som berör och därför skulle jag se om det fick fart på debatten.
Men det är ju så att om den subjektiva rätten så är det det ju om rätten att ha barn på dagis om man är hemma eller inte.
Och den åsikten så finns det två sidor av. Men tyvärr är det ju så att det är de som är skeptiska till subjektiva rätten som syns i media.
Därför kommer det en insändare om det förhoppningsvis imorgon.
Men Karin jag tar inte kommentarer som personlig kritik utan mer att jag vill ha sista ordet :-)
Däremot uppskattar jag dina kommentarer mycket för du skriver så bra.
Ha det så bra.

Anonym sa...

Så bra!
För min del så funderar jag väldigt mycket över uttrycket subjektiv rättighet. Jag har forskat i uttrycket en aning och vad fann jag?
Att det är ett uttryck som används endast i finsk och finlandsvensk mijö, att det är ett uttryck som härstammar från tyskans rättighetsteorier från 1300-talet i kyrkliga sammanhang. Av den orsaken(kyrkliga) använde man sig av uttrycket också under 1800-talet och så poppar det upp igen under början av 2000-talet.I ett helt sammanhang.
Men vad betyder det egentligen? Uttrycket är starkt sammankopplat med uppfattningen att vissa rättigheter har sitt ursprung iGud och vissa inte, och används i Finland enbart när det gäller beskrivningar av detta (kyrkliga) förhållande.
Så? det som dagstidningarna idag möjligen avser med "subjektiv rätt", är en kravrättighet med en motsvarande skyldighet för någon.
Hur barnet kommer in i det hela fattar jag inte. Ett förskole-, daghemsbarn kan knappast ta ansvar för att få sin s.k. subjektiva rätt.Det hör till den vuxne individen i barnets närhet.
Hängde du med? Jag gör det knappt själv.:)
Upp till kamp för barnens rättigheter så de mår bra om de är på daghem, förskola, hemma eller någon annanstans-hälsning