fredag, maj 23, 2008

Populistiskt eller ett taktiskt drag mot målet ?

I dagens Ålandstidnings ledare så stod det om att det var populistiskt förslag från de två partiersom föreslagit folkomröstning om Lissabonfördraget.
Men om man ser vad två partierna vill så ett av partierna har alltid fört en politik mot EU och därav ett tidigare frieri med junilistan från Sverige. Det andra partiet så är ju för självständighet.
Visst kan man kalla det för populistiskt och att man inte tar sitt politiska ansvar. För skall den vanlige ålänningen som inte har tid, lust, engagemang och ork för att sätta sig in i allt om Lissabonfördraget kunna ta ett beslit om vad som är bäst för oss ålänningar. Bredvid mig har jag en pocket på 370 sidor som just är om lissabonfördraget och vill då en som inte måste sätta sig in i det?
Jag tror inte det i alla fall.
Så en om folkomröstning så blir om för eller emot EU och då kommer man att ta upp om vårfågeljakten och snuset.
Men hur många kommer att nämna om konsekvenserna om ett nej till fördraget?
Vad händer vid ett nej till fördraget ang artikel 87 polissamarbete för Åland?
Jag vill inte nedervärdera den enskilde ålänningen men det är inte rättvist mot dem att måste rösta om det här. Ålänningarna har röstat in 30 ledamöter till Ålands lagting och nu är det upp till de 30 att ta det ansvaret.
Men om man vill ha ett utträde ur EU och inte behöva ta ansvar för konsekvenserna eller strävar man mot ett själständigt Åland så då är det ett taktiskt drag att föreslå folkomröstning.
Lagtinget skall nu i antal månader utreda ett eventuellt nej och landskapsregeringen avser att genomföra en utredning om EU-medlemskapets politiska, ekonomiska och rättsliga konsekvenser. Syftet med det är att ge en mångsidig överblick över hur medlemskapet har påverkat det åländska samhället och den kan därmed ligga till grund för en fördjupad debatt om för- och nackdelar med ett medlemskap i EU.
Frågetecknen är många och utredningar skall göras. Så sen är det upp till politikerna att ta sitt ansvar vad som är bäst för Åland.
Så jag anser att visst är det lite populistiskt och lite taktiskt. Men framför allt fegt att inte ta ansvaret.
Att se det rätta men inte göra det är den feges lott.Men sen kan ju någon nu tänka att ni sossar skall ju ha en riktgivande medlemsomröstning för lagtingsledamöterna om hur de skall rösta. Men det anser jag inte är samma som en folkomröstning.
Ha det bra.

Inga kommentarer: