tisdag, februari 17, 2009

Är kommunerna till för kommuninvånarna eller för förvaltningen

I morse så hörde jag radionyheterna att genomgripande förändringar är att vänta när den reviderade barnomsorgslagen slutligen blir färdig.
Bland annat diskuterades den subjektiva rätten till heltidsdagvård för äldre syskon när föräldern är vårdledig med yngre barn.
Just nu känns det som att man allt mer funderar på hur man kan minska på den kommunala servicen för invånarna istället för att hur skall man göra för att utveckla servicen för invånarna. I bloggen så har jag skrivit om att plogning och städning försvunnit från den kommunala servicen för de äldre i Mariehamn.
Och nu då så pratar man om att ta bort den subjektiva rätten till heltidsdagvård för de äldre syskon när föräldern är vårdledig med yngre barn.
Men det kan finnas barn som mår bättre att vara heltid på dagis än att vara hemma. Men då finns det en risk sen att kommunen säger att vi kan inte bevilja er heltid för då måste vi också bevilja andra sen.
Det är så pass kostsamt så man har nog inte barnen på heltid om man inte behöver det.
Jag vill och hoppas att kommunen verkligen tänker att de är till för den kommunens invånare och inte för förvaltningarna.
Just nu känns det som vi byråkratiserar kommunerna och det är inte bra.
Många säger att vi skall ha alla våra 16 kommuner kvar för att ha närdemokratin kvar, men vad gör vi med den om vi tar bort den sociala servicen genom lagstiftning.

Ha det bra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo. Vi ska ha 2 komuner på Åland Stor Sund och Övriga Åland.

Göte sa...

Ja då skulle det bli bra :-) Men jag tror att våra grannkommuner är så stora på sig att de vill inte gå med på Stor Sund tyvärr.