lördag, november 22, 2008

MISErabelt

Ja nu börjar t.o.m. jag ge upp hoppet med MISE. Jag har haft tålamod länge och trott på kommunförbundet MISE där då majoriteten av de åländska kommunerna skulle varit med.
Men det verkar vara för svårt att få det att funka och Harriet Tuominen får det hela bra förklarat i dagens ledare i tidningen Nya Åland där då Harriet skriver b.la. "Lagtingsmän har skrutit med att just deras kommun ”tack och lov” inte är med i Mise och så vidare. Det har till och med uppmanats till bojkott. Sen pekar man finger och säger ”Titta nu, det fungerar inte”. Är någon förvånad?"
Det är så tyvärr att det inte lyckades för att det har blivit politiskt prestige om MISE.
Men tyvärr inte bara om det utan också en prestige om tätort - glesbygd och vilket som kostar mest där.
Sen en viss prestige kommunerna emellan också.
Det är ju också ppolitiskt visserligen, men inte personligt.
Så MISE som jag trodde på, men blev inte alls det jag trodde på.
Jag trodde på att det skulle bli bra när man skulle lägga ut sophämtningarna på upphandling. Men sen så gjorde man det så att det är bara en som kan lämna in anbud. Jag trodde på ett mer rättvist och lika MISE för hela Åland.
Men så blev det inte nu utan istället så skall alla kommuner göra som i stan.
Visst var jag beredd på att det skulle bli lite dyrare eftersom man då antagit principen om att förorenaren betalar, Polluter Pays Principle (PPP), innebär att den som orsakar skador i miljön skall betala de samhällsekonomiska kostnader som uppstår. Så med andra ord så kan man inte ta det på skatten längre utan användaren skall själv betala.
Men inte blet det nuvarande systemet heller bra med att man får billigare om man tar hämtninga av soporna, än om man för bort det själv. Det är bättre för miljön sa MISE. Hur skulle det bli billigare att ha en gammal disel att rulla runt i Sund och hämta sopor istället för att man för bort det själv.
Nå jag tror ändå att det skulle blivit bäst med ett kommunförbund, än tre olika varianter på lilla Åland som jag är rädd för att vi får nu.
Men kanske man borde se på systemet igen och sätta ett annat namn på det och då skulle det säkert gå bättre.
För någon måste ju ta hand om våra sopor och vi får inte den här gången gömma de egentliga kostnaderna i skattesedeln utan nu måste vi stå för kostnaderna själva.
Tänk på det ni som vill ha låg skatt och att man skall betala sjukvård och allt annat vad det kostar.

Ha det bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Upphandlingarna med Mise har aldrig fullföljts och gjorts helt rätt och riktigt, tyvärr.Den delen av affärandet har ingen vågat ta tag i. Det var flere som ansökte om att få vara med i det hela men som blev "överkörda" på ett mycket fult sätt. Det finns intressenter som går med nävarna knutna i byxfickan, tro inte annat.Eftersom budskapet hela tiden, internt, har varit att man inte skulle gå emot Ålands Renhållning. Så har det förhandlats bland de stora killarna.
En annan sak är att man körde igång Mise alltför tidigt innan man hade det så klart att det skulle ha fungerat. Det skulle ha varit bra att bygga upp systemet under två år innan man körde igång så krampaktigt som man gjorde.
Man har försökt sy kostymen innan kroppen fanns där den skulle finnas. Synd, men inte är det väl så att vanliga skötsamma samhällsmedborgare skall straffas för att Mise inte har ordning på ekonomin. Nu skall man åter höja på kostnaden för var och en trots att det finns otaliga familjer som sköter sig exemplariskt enligt konstens alla regler. Nu hade man äntligen fått i gång ett fungerande system med att varje familj som hör till Mise fick föra två säckar brännbart till en bemannad station i sin kommun, när man i nästa andetag direkt efter införandet av detta ändrar systemet igen. Det är helt uppåt väggarna. Personligen tror jag inte att det handlar om någon prestige i den omfattningen som du beskriver utan mera om sunt bondförnuft i de olika kommunerna om vad sophantering skall få kosta och hur den skall hanteras. Mise var inte klar att starta det hela när dom startade. Prestigen fanns inom ledningen hos Mise om den satt någonstans.
Det gick för fort; det skulle ha varit bra att låta saker och ting ha blivit ordentligt förankrade både inom Mise och ute i kommunerna.

Göte sa...

MISE har funnits länge och nu måste man sätta igång det, så där har nog du och jag olika uppfattningar om när man skulle starta igång det.
Det var flera kommuner som ville starta det samtidigt och bekymret var ju inte MISE där utan det var att kommunerna inte hade listor som de lovat tidigare att de haft-
Sen när du skriver om att vanliga skötsamma samhällsmedborgare skall sraffas för att MISE inte har ordning på ekonomin. Njaaa där anser jag skulle alla varit vanliga skötsamma samhällsmedborgare och betalat sin avgift skulle det inte varit problem. Felet blev när högt stående politiker gjorde valpropaganda på att han inte betalade sin MISE räkning. Som han sedan fick fel om. Där är en stor bov att MISE fick den ekonomiska start som den fick. Skulle alla betalat sin MISE räkning från början så skulle det blivit bättre börja för MISE ekonomiskt. Det är hårt när man ser vad kommunen betalat tidigare genom skattemedel.
Sen om upphandling så finns det en lag om upphandling och den tror jag nog att kommunförbundet MISE har skött för annars skulle nog revisorerna säga sitt.
Ha det bra.

Anonym sa...

Då Mise startades stod det klart för var och en som hade arbetat i det kommunala, att det var dömt att misslyckas. Man kan inte starta en verksamhet innan man har ett register för fakturering klart. Att välja en tätortsmodell från försök i Sydsverige var misstag nummer två. Att efter två års verksamhet utlysa en upphandling, som lockar sex seriösa intressenter, men som lägga ner allting innan beslut om entreprenad hade fattats var misstag nummer tre. Att inte över huvudtaget göra någon ny upphandling, utan att ge entreprenaden "på kort avtal" till en viss entreprenör, är kriminellt. Om inte du, Göte, tror på att ingen upphandling har ägt rum, be då om beslutsprotokollet, med urvalskriterier och beslut!
Orsaken till de höga fasta kostnaderna är i det här skedet främst borttransport av löslastat avfall till Uppsala och städning av dumpat avfall.
Man har från Mises sida i flera år pratat om "Mise-kortet" som skulle ge tillträde till bemannade återvinningsstationer. Nu då en halvmesyr getts ut, så tvärvänder Mise och skall ha fastighetsnära hämtning överallt.
Det som ni kallar prestige är i botten misstänksamhet mot ett nytt mastodontsystem, som inte är ordentligt berett från början.
Hur skulle det ha varit att se över kompetensen hos de personer, som skall utveckla systemet. Den nya verksamhetsledaren fick överta ett system fastbyggt i en entreprenör, vilket inte går att bryta. Gör man en upphandling kan "fel" entreprenör få kontraktet.
Trots allt räknar vi gräsrötter med att revisorerna till slut skall ta av sig ögonbindeln och munkavlen.

Göte sa...

Ja anonym du har många åsikter och jag vet inte vad som stämmer.
Men jag har aldrig sagt att ingen upphandling gjorts tvärtom.
Däremot så är vi nog tvungna att transportera bort soporna även i framtiden för jag ser inte alternativ just nu.

Ha det bra