torsdag, november 06, 2008

Jag hade en dröm


Våren -04 lämnade jag in en hemställningsmotion i lagtinget om ett besökarcenter i Bomarsund. Med tiden så smälte idén in och det tillsattes en kommitté som kom ganska långt i planeringen av ett besökarcenter i Bomarsund.

Arkitekten Auer & Sandås fick uppdraget att rita besökscentret.
23 april 2007 säger Vicelantrådet att det planeras byggstart hösten 2008.
Sen torsdagen 26 juni så inbjuder till vicelantrådet till ett informationstillfälle där man får veta att att landskapsregeringen inte vill ha konstruktionen med fönster i taket och arkitekten fått order om att rita om och det skulle bli klart till årsskiftet 2008-2009.
Men att man skulle se om man kunde börja med att påbörja markarbeten för bl.a. parkering. Ingenting har ännu gjorts och nu får man höra om att det inte finns pengar med i budgeten för något besökarcenter under 2009.

Än en gång så tar regeringspartierna centern och liberalerna bort ett infrastrukturellt projekt från landsbygden. Ändå är det här två partier som vill låtsas att jobba för en levande landsbygd. Det var nog förr i så fall - inte nu längre.
Nu så är det inte mycket som sker utanför Mariehamn och Jomala området. Nå inte skall jag vara förvånad men det som gör mig ledsen när jag tisdagen 4 november hör Vicelantrådet Britt Lundberg i radio säger att besökarcentret inte kommer att bli försenat, jämfört med planeringen.
Det är en ren och skär lögn.

Nu måste centern börja vara ärliga i sin politik och säga vad de vill med besökarcentret. Jag ångrar att i en debatt den 28 maj 2008 gav en eloge till minister Britt Lundberg, "som jag märker att vill förverkliga Bomarsund och besökscentret "
Även jag blev lurad då.
Det ger förhoppningar och sen när man inser att det inte blir som man hoppats så gör det ont när man landar på jorden igen.
Så vi är ganska många som har ont, när vi landade när man fick höra att besökarcentret inte är med i budgeten för 2009.
Vi hade alla dröm att utveckla Bomarsund som ett attraktivt ställe för turism.
Men den drömmen har inte landskapsregeringen - tyvärr.

Ha det bra.

Inga kommentarer: