fredag, november 14, 2008

Hur upptäcker man barn som mår dåligt i skolan...

Igår var jag till Åbo på en föreläsning som handlade om att "upptäcka barn som mår dåligt i skolan"
Det var många intressanta föreläsningar där.
Det man kan konstatera att det görs egentligen ganska mycket i grundskolorna för att upptäcka barn som mår dåligt. Men en som sak jag börja tänka på igår att håller skolorna på att ta på sig fölräldrarnas fostrar roll ?
Skolorna vill att det skall hända saker och att eleverna skall må så bra som möjligt och därför hjälper skolorna till lite mer än vad man egentligen begär av dem. Det är engagemang och stort hjärta för eleven som gör ibland att skolorna tar över fostrar rollen. Men då blir föräldrarna ännu mer passiverade.
Vi har idag alltför många passiva föräldrar och de måste "tvingas" till att ta sitt föräldraansvar. För sen när eleven går ut grundskolan så kommer verkligheten emot. Då helt plöstligt skall den studerande ta sitt eget ansvar. Och det kan tyvärr bli svårt för en "curlad" elev att ta sitt eget ansvar. Så när man säger att dagens ungdom inte tar sitt ansvar så börjar jag att tänka på att det är vi vuxna som tyvärr ställt till det så.

Ungdomar blir som vi utformar dem.

Ha det så bra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ligger ju också närmare till hands för lärare att se det som sitt jobb att fostra eleverna, att fostra deras föräldrar känns mer avlägset och fasen så mycket tyngre! Men jag håller helt med dig, omtanken stjälper lätt..
Det var trevligt att träffas igen!

Göte sa...

Alltid lika trevligt att träffa dig också.

Ha det så bra Linda.