onsdag, september 05, 2007

Nya förslaget av barnskyddslagen

Idag i lagtinget så debatterade vi varför inte nya barnskyddslagen kan tas i bruk nu, ytan vi istället tar den gamla lite året ut. Det är så att Finland har tagit en ny barnskyddslag i våras men nu kan vi inte ta den för att det blir för mycket politik så den skulle inte bli klar innan det är dags för nyval och att den då skulle förfalla.
Men det intressanta var att i Finland så är debatten om:
- att säkran av rättsskyddet är tillräckligt bra för familjen.
- Tvångsomhändertaget överförs från socialen till förvaltningsdomstolen
- kommunernas skyldighet att ordna eftervård.
Men istället debatteras § 13 som heter Tjänsteinnehavare som beslutar om barnskyddsåtgärder som kräver att det skall finnas tre socialarbetare inblandade och att kommunerna skulle tvingas till kommunsammanslagningar och fördyrande för kommunerna.
Synd istället att man inte ser det här som en större rättssäkerhet för familj men även för arbetarna.
Sen tycker jag att det är synd att man säger att det här tvingar till kommunsammanslagningar det behöver det inte vara så utan istället anser jag att kommunerna skall kunna samarbeta om socialarbetare och utveckling av dess verksamhet.
Vi bör nog alla se att det inte är hållbart att vissa av våra småkommuner bara har en socialarbetare som skall göra allt. Det innebär nog att de är för inblandade och inte är objektiva tillräckligt tyvärr.
Min vision med då norra Åland och socialarbetare att man skall kunna ha ett gemensamt socialkansli med spetskompetens med de olika områden som barnskydd, handikappservice och utkomstöd för sig.
Jag tror på framtiden och de rättskyddet.

Ha det bra

1 kommentar:

joshua sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.