torsdag, mars 13, 2008

motionsdags

Idag kl.12 så gick motionstiden för att lämna in hemställningsmotioner till lagtinget ut och jag har lämnat in 6 st hemställningsmotioner. Följande motiner har jag lämnat in om.
1) Kontinuerlig konsumtionsmätning av ålänningarnas tobaks-, alkohol- och narkotikamissbruk.
Undersökningar om ålänningars tobak, alkohol- och narkotikabruk gjordes senast 2005. Tidigare gjordes en liknande undersökning 2001 men då undersöktes enbart alkoholvanor men inte narkotika. Även 1995 gjordes en undersökning men alla tre undersökningarna är fristående från varandra och därför inte jämförbara, vilket vore önskvärt.
2) Sänkt högkostnadstak för sjukpensionärer.
01.01.07 så sänktes ÅHS avgifter rejält men de stora förlorarna då var sjukpensionärerna som inte kom med i pensionärstaket.För att till fullo genomföra en rättvis avgiftspolitik inom ÅHS bör pensionärstaket även omfatta sjukpensionärer. Hela iden med det tidigare lågkostnadstaket var att det skulle omfatta dem som med små inkomster ofta tvingas nyttja sjukvårdstjänster. Därför är det ologiskt att utesluta gruppen sjukpensionärer från denna förmån.
3) Återinrättande av krisjour
Åland har inte haft krisjour på 10 år så nu är det nog dags att återinföra den. I dagsläget är det meningen att akuten och hälscentralen skall sköta den akuta krisen. Men får då alla som behöver krishjälp.
4) Utvärdering av den sociala basservicen i de åländska kommunerna
Enligt socialvårdsplanen 2008-2012 så har landskapet övervakning och tillsyn av den sociala verksamheten i kommunerna. I socialvårdsplanen står det att landskapsregeringens tillsynsverksamhet skall bidra till att verksamhetsutövaren ständigt utvecklar och förbättrar sin verksamhet som rör enskilda människors rättssäkerhet. Därför mbör man förverkliga utvärderingen och tillsynen i de åländska kommunerna.
5) Fond för idrottsutrustning.
Många barn och unga intresserar sig för idrott på Åland vilket är mycket bra. Ett stort antal kan dock inte utföra den idrott de mest av allt vill på grund av ekonomiska skäl. En särskild utrustning just för den idrotten kan bli allt för dyr. Många familjer, särskilt ensamstående, har inte råd att bekosta den utrustning som krävs för träning och utövande på högre nivå kräver. Därför vore det angeläget att det fanns en fond för stipendier för inköp av utrustning så att alla får möjlighet att idrotta med just sin idrott, med tanke en fond så skulle talang inte förloras på grund av ekonomiska skäl.
6) Ungdomslots i skärgården
Genom att skärgårdskommunerna är så små så är behovet av ett samordnat ungdomsarbete ännu viktigare än på fasta Åland. Därför är det ett bra initiativ att föreningen SKUNK skulle anställa en ungdomslots som skulle ha en öppen fritidsverksamhet i skärgårdskommunerna.

Men nu när det här är över så lugnar det lite ner sig och då skall jag nu börja att motionera själv serösare :-)
Ha det så bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heja, heja. Gillade speciellt den om krisjour. Sitter själv i ÅHS krisledning och kämpar febrilt, år efter år, med denna fråga. Högaktuellt eftersom fastlander förra året tillsatt en expertgrupp som gett ut ett PM med raka besked om hur detta ska hanteras i kommunerna. Hoppas det händer nåt!!

Göte sa...

Tack kul att du gillade idén med krisjour framför allt när det kommer från kunniga personer som dig