måndag, september 21, 2009

Drogtester i skolorna ?

Ja igår hann jag inte skriva någo inläggt för att jag klippte mest gräs igår. Nästan iaf för på förmiddagen så förberedde jag mig för morgonkvällens fullmäktigemöte. Och sen så ville barnen steka plättar med mig. Men de höll inte mig sällskap så länge tyvärr.
Men det viktiga var att de kännde att de varit med.
Men dagens inlägg skall handla om något som det messas om i tidningarna samt i ett par insändare också.

Nämligen om det skall vara slumpmässiga drogtester i skolorna eller inte. Jag sa när jag satt i lagtinget våren 2007 tror jag det var, att jag skulle kunna tänka mig drogtester i skolor om det skulle "skrämma" vissa ungdomar att inte prova för rädslan att åka fast.
Skulle drogtesterna vara tillräckligt tillförlitliga och att man skulle veta att det syns i drogtesten längre ett par dagar så skulle jag nog vara för det.

Men nu är inte proverna tillräckligt tillförlitliga och de syns bara 1-2 dagar efter att de tagit sina preparat, om de ens visar så länge som 1-2 dagar.
Är det så att ungdomar tagit suboxone så syns det inte ens i drogtesterna.

Så tar man ett prov och provet visar negativt så hjälper man den ungdomen att dölja sitt missbruk, och då har man hjälpt ungdomen en lång bit till ner i missbruket, för nu är risken för ungdomen att åka fast mycket mindre. För nu har den ju sitt negativa prov att visa alla som misstänker att ungdomen håller på med narkotika.
Skulle det vara ett sätt att kunna garantera en drogfri skola så skulle jag stöda det för jag skulle gärna kunna säga åt en förälder att den skola som ditt barn i är drogfri.
Det kan man tyvärr inte göra idag utan många lär känna sina nya drogkompisar i skolan som man börjar efter grundskolan.

Men däremot så om man misstänker att en ungdom som håller på med narkotika så borde ungdomen kunna bevisa att den inte håller på med det. Med att ge urinprov under en viss tid. Men då skall man kunna kräva det t.ex. en söndag, och då skall ungdomen inte veta när det blir heller. Men det där går ju inte ens skolpersonal med så chansen att få igenom det så tror jag inte på. Men en som kan kräva det av en ungdom är en förälder.
För tyvärr så tar det längst tid att övertyga föräldern om att ens barn håller på med narkotika.


Ha det bra.

4 kommentarer:

Undrande. sa...

är en morgonkväll? ;-)

Göte sa...

Det är en kort dag eller felstavning :-)

Simon Holmström sa...

Hejsan!

Jag tycker helt som dig. Har du förresten iakttagit den Australiensiska rapporten som visar att drogtester inte förändrar ungdomarnas förhållande till drogerna? Jag har skrivit lite inlägg om drogtesterna på min blogg. Kolla gärna :)

Göte sa...

Hej Simon och tack för din kommentar. Nej den där Australienska rapporten har jaq inte sett. Förresten ´riktigt snygg blogg du har.