måndag, november 16, 2009

Hemsjukvården måste vara lika på hela Åland

I tidningen nya Åland så var det en artikel om norra Ålands hemsjukvård, som i dag täcker upp Sund, Saltvik, Finström och Geta, består av sex stycken hemsjukvårdare på fem tjänster. Hur ser det ut i de andra sjukvårdsdistrikten ?
Man måste nog nu se hur man skall utveckla hemsjukvården på Åland. Jag satt 2007 i en grupp om Gullåsens utveckling, där konstaterade vi att det förekommer regional orättvisa och det var en klar fördel för Mariehamn där. Efter den här artikeln så måste jag jag beställa rapporten och se vad som bestämdes där. Det var ju en plan för Gullåsens utveckling och den borde ju Landskapsregeringen följa eftersom den kommer från en enhetlig ÅHS styrelse där samtliga partier förutom partiet Ålands framtid finns representerade.

För det är viktigt att hemsjukvården får de rätta resurserna för eftersom vi får en allt åldrande befolkning så blir det mer jobb för hemsjukvården. Samtidigt så blir tiden efter sjukdom och olycksfall allt kortare på sjukhus och Gullåsen och då måste man ju förstå att belastningen på hemsjukvården blir tyngre.
Hemsjukvården är viktigt för de äldre och det måste satsas på likväl som hemservicen. Satsar inte ÅHS på hemsjukvården så bakbinder man händerna på kommunerna som då står handfallna med de äldre.
Sen spelar det nog ingen roll med ny lag om sammanhållen hemsevice- och sjukvård om inte hemsjukvården hinner med.

Vill du läsa artikeln kan du läsa den här


Ha det bra

Inga kommentarer: