fredag, oktober 30, 2009

Ungdomar behöver få fler mötesplatser

Igår så skrev jag om undgomsfylleriet men här tänkte jag fortsätta lite om ungdomsfrågor. Och det kanske stannar vid funderingar för svaren kanske jag inte har. Men funderingar om hur unga mår idag har jag.
En sak som jag är övertygad om är att man borde satsa på en gemansam ungdomsgård på norra Åland.
Jag har nämnt det förut och försökt jobba för det men tyvärr utan framgångar för här i Sund har det pratats bort politiskt.
Man är rädd att det är ett hot mot kommunens ungdomsförening. Det tror inte jag utan att man skulle samarbeta kring den frågan och man skulle kunna få en bra ungdomsverksamhet, samt ett ställe där man skulle kunna hitta ungdomar. Sen så kan man ju genom dialog dela på öppettider.
För det är så att vi måste börja göra något nu. Jag får höra om fler och fler ungdomar som har problem att träffa jämnåriga. Och min fundering är där jag sitter nu. Nämligen datorn. Man chattar, spelar olika spel online och allt annat.
När skall man då ha tid att träffa och umgås med jämnåriga ? Visst finns tid i skolan men om man inte vill prata med någon så kan man lätt försvinna i mängden och inte märkas. Sen får vi inte heller sticka under stolen att det är många som mår dåligt i skolan för där skall man prestera borde kunskapsmässigt och socialt. Och klara du inte av hierarkin i skolan så kan du bli mer knäckt än upplyft som person.
För att jobba med sig själv i skolan finns det inte utrymme till.
Men med rätt personal på en ungdomsgård som lägger märke till och uppmärksammar den enskilda individen så skulle kunna åstadkomma mycket i god tid.
För då kan föräldrarna säga åt sina barn att stänga av datorn och fara till ungdomsgården och träffa jämnåriga.
Visst kan det vara jobbigt i början. Men det flesta ungdomsledare är utbildade i "bärande relationer "och kan genom samtalet lyfta den enskilde individen.
Visst kanske dagens inlägg känns lite Halleluja över ungdomsgårdens betydelse. Men jag tror att ungdomar idag behöver få en mötesplats nu mer än någonsin. Och med mötesplats menar jag inte Facebook.
Ha det så bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hörde att det skall ordnas "stormöte" utgående från hälsa i skolan" resultatet på norra Åland, Kan vara ett bra forum att ta upp detta med ungdomsgård.Vi är många som önskar detta kanske vi borde bilda en grupp för detta på FB =)

Göte sa...

Bar idé kaktiskt. Hoppas jag kan komma på stormötet.

Mia Hanström sa...

Det är bra att du kämpar vidare. Rätt och bra personal är en verkligt viktig sak. Det räcker som sagt inte med en lokal med en trevlig vuxen som övervakar. Det behövs ledare som både kan fånga upp dem som har det tufft och dem som har idéer. Vi behöver verkligen inte mötesplatser för att sysselsätta unga, utan platser där unga kan få utrymme för sin kreativitet, där unga kan ha kul, vila, ta plats, formulera sig, etc.