fredag, oktober 02, 2009

Alla kanske inte har råd


Varit frånvarande ett tag för jag har haft långa dygn men nätterna varit korta.
Ibland känns det som jag skulle vilja ha ett par timmar längre dygn.

Idag hade vi vår första dag av vårt budgetseminarium i vår kommun och jag blev lite orolig när jag fick höra att i framtiden skall varje elev i vår skola ha sin egen dator och jobba med programmet Fronter. Skolan skall leasa datorerna.

Nu blir jag lite orolig att förväntar man sig nu att alla skall ha internet hemma ? Vad händer med dem som inte har internet hemma och behöver då få det sen ? Förväntar man sig att socialen skall betala det ?
Jag ser lite bekymmer där med lagen iaf.


Man pratar om att undvika utanförsskap men jag är rädd att det här visar vem som inte har råd med internet hemma.
Och då är det skolan som är grund till det.
Jag fick höra idag att de hade hört i en ålänsk skola med hemmen om vem som har internet hemma. I den skolan var det en elev. Kan inte vara roligt för den eleven att veta att de inte har råd med internet, och att de är de enda i skolan. Därför vill jag man skall tänka efter innan man tar det här beslutet.
Skulle vara sin sak om man inte behöver internet, men som jag förstod det så behöver man ha internet för att jobba hmma med skoluppgifter. Därför är jag tveksam till det här projektet.



Ha det så bra.

6 kommentarer:

Mia Hanström sa...

Bra reflektion, frågan är om inte skolan måste ordna internet för dem som inte har. Skolan ska ju vara kostnadsfri, tål att fundera på.
Förresten undra jag om du skulle vill vara med i min test av bloggstudiecirkel.

Så här har jag tänkt: Studiecirkel på nätet med bas i bloggandet. Idén är att man kommer överens om att läsa varandras bloggar och kommentera dem vid ett antal tillfällen.
Som cirkel ledare ansvara du för att sammanställa en dokumentation där du noterar:
- teman
- antal producerade bloggtexer
- antal kommentarer
Dokumentationen lämnas efter cirkeln till ABFs studieledare.

En bloggcirkel kräver minst tre deltagare som alla är över 13 år och att alla skriver fem bloggtexter och kommenterar alla deltagares texter minst en gång.

Bakgrund: Mycket spännande, intressant och klokt skrivs idag på bloggar. Det finns många spännande bloggar; bildbloggar, politiska bloggar, diktbloggar, matlagningsbloggar, stickbloggar utbudet är oändligt. Idag har många egna bloggar, men ofta har man få läsare. En bloggcirkel leder till en större interaktivitet.
Vi är nu 4 pers som skulle börja nästa vecka. Är och t ex köra i ca tre veckor och sen utvärdera, Fungerar det bra så ska jag försöka lansera formen senare.

Anonym sa...

Bra synpunkt Göte! Hur rimmar rt hät med rationaliserings- och sparivern i kommunerna? Blir nästa att man lägger ner en byskola för att ha råd med leasingen och Internet?

Anonym sa...

i lågstadiet passar det väldigt illa tycker jag. Barn behöver inte vänja sig vid datorer då redan .Barn ska få vara barn leka och rasa .Sen kan man fundera i högstadiet på ett annat sätt .Men håll datorerna borta från Sunds skola vi har redan allt för många lågstadieelever med nack och ryggproblem och som rör sig allt för lite

Göte sa...

Tackf för era kommentarer och verkligen kul när någon reagerar. Men det är ju så att det finns både positivt och negativt med förslaget om att elever skall ha egna datorer i skolan.
Sen en fråga till Mia hur ofta skall man vara in på varandras blogg och då kommentera ? Jag vill inte att det skall börja kännas som en press. Det är hektiska veckor för mig den närmaste tiden nämligen.

Mia Hanström sa...

Du ska själv göra minst 5 blogginlägg under dessa tre veckor, sen ska du välja att kommentera fem av de andras inlägg under dessa tre veckor.
Alltså minst 5 X 5 kommentarer (som visar att de läst och reflekterat.

Göte sa...

Hej Mia
5 blogginlägg + kommentarer skall jag väl hinna klara av på tre veckor, och för övrigt känns det spännade så jag är med.