tisdag, oktober 06, 2009

Måste vara en verksamhet också

Detta blir en fortsättning från gårdagens inlägg där jag gladde mig över att man nu har klart för om- och tillbyggnaden av vårt servicehus Tallgården.
Men ändå så är ju själva byggnaden bara ett skal som sen skall fyllas med verksamhet. Och den kommunala äldreomsorgen är ju så mycket mera än bara ett skal.

För med en god äldreomsorg så skall man kunna även erbjuda socialservice i hemmet hos den äldre. Många pratar nu om att ta in privata städfirmor som sköter om städningen hos de äldre. Men är inte det att nedervärdera de som jobbar inom äldreomsorgen ?
För det är ju ändå det sociala och tryggheten när hemservicen kommer. Finns det inte tid idag att sätta sig ner med den äldre och prata i 15-20 minuter idag ? Där de äldre också kanske får prata om något som är viktigt för dem just den dagen.

Är det verkligen så tungt städjobb som är hos den äldre att man måste ta in städfirma ? Eller sparas det in så mycket i kommunerna att man inte hinner då sälja 30 minuter till den äldre som köper hemservice ?
Nu hoppas jag att vi får igenom i Sund att man jobbar för att de äldre skall kunna komma på ett lätt och behändigt sätt till och från Tallgården när dagcentret blir klart om cirka ett år. Så de inte behöver sitta hemma i sitt hus och vara ensam, utan ha den möjligheten att fara till Tallgården och kunna sitta där och umgås om man vill.

För människan är en social varelse och vi vill ha möjligheten att prata med någon som har tid. Därför är det nog viktigt att man tänker att de äldre får den möjligheten vare sig de är hemma eller vid det kommunala servicehuset som jag hoppas att Tallgården blir i framtiden.
Visioner har jag sen gäller det att få de andra med på samma tåg för utvecklar man något nytt så kan det bli att kosta lite extra. Men det tycker jag det är värt om man kan få erbjuda en social äldreomsorg.
Och alla vill men ändå så handlar det om till sist om pengar och vad allt kostar.

Ha det bra.

2 kommentarer:

Carina Aaltonen sa...

Grattis och lycka till med att genomföra ditt "hjärteprojekt" Tallgården. Det är beviset på att målmedvetet och enträget politiskt arbete ger resultat. Innehållet är det viktiga, det anser vi alltid när det handlar om barn och ungdomars verksamheter. Men det borde också vara det när det handlar om de äldres livskvalitet. Äldreomsorg skall inte bara handla om "förvaring". Det skall också vara stimulerande för kropp och själ. Det tycker jag att du har varit tydlig med ända sedan du började jobba för nya Tallgården. Det skall bli spännande att komma på studiebesök när ni är klara med projektet

Göte sa...

Tack Carina och du skall vara så välkommen sen.