onsdag, oktober 14, 2009

Våga satsa på idrottsturism

I dagens ledare i en av våra lokala tidningar så skriver deras chefredaktör om att Mariehamns stad tar upp en rapport som gjorts av ett svenskt företag. Företaget för fram i en rapport "Att komplettera befintlig verksamhet med gym" skulle vara "avgörande för att skapa väsentligt bättre ekonomiska förutsättningar". Om jag minns rätt så bestämdes det redan när de byggde simhallen att man skulle se efter 5 år över den ekonomiska förutsättningen för Mariebad.
Jag kritiserar inte företaget som gjorde utredningen tvärtom, för det där sade jag redan när de byggde simhallen att man bör ha styrketräningsutrustning där. Men då valde de att ha ett spa där istället.
Nu har jag inte läst rapporten men det skulle vara intressant att veta vad som står där.
En sak som skulle vara intressant att vem är målgruppen för Mariebad som anläggning ?

Skall man se ur ett turist idrottsperspektiv så är nog ett gym på Mariebad ett måste. För priserna som de privata gymen har så har inte de besökande simföreningarna råd att träna styrka på. Och idrottsgården är tyvärr för långt bort. Så då väljer de simföreningar som vill ha en helhet Ålands idrottscenter istället.
Vill man sälja sig som ett träningsläger alternativ så bör man se vad man skall göra för att locka dem till sig.
Då behöver man kunna erbjuda styrketräningsalternativ där.

Sen så skulle det vara intressant att veta vad merkostnaden i drift blir för en 50 meters utebassäng med 8 banor. Då skulle Mariehamn kunna vara den perfekta träningsläger orten i framför allt juni månad. Under tiden man förbereder sig för mästerskapstävlingarna på långbana som är i slutet av Juni och början av Juli.
Fler och fler simföreningar får upp ögonen för Åland som destination för just träningsläger. Men då måste man våga att satsa på det. En simanläggning går nog aldrig i vinst ekonomiskt. Men man måste se vad man kan få för andra vinster kring en satsning på Mariebad, och det då både ur ett folkhälsoperspektiv samt för våra turistentreprenörer.
Men samhället skall ge förutsättningar till det.

De privata gymen har ålänningar som målgrupp medans ett mindre gym på Mariebad skulle då säkert rikta sig till besökande idrottsföreningar.
Men jag har inte läst rapporten så jag vet inte vad som står i den. Men ett gym på Mariebad så konkurrerar inte med de privata gymen, utan istället gynnar idrottsturismen.


Ha det bra

2 kommentarer:

Pia sa...

Hej! Tyvärr hade nog ledarskribenten inte läst utredningen. Det finns absolut inga planer på att staden skall starta gym på Mariebad, man har gjort en utredning för att se vad en privatisering av badet skulle kunna få för följder. I denna utredning lyfts det fram att det antagligen är svårt att ens hitta nån intresserad privat entrepenör såvida badet inte kompletteras med gym (alltså, något som en priv.entr. gör själv). Men då pekar man även på att vi redan har "mättad marknad" vad gäller gym och att det inte heller är helt ok att slå ut där. Så, tyvärr. Ledaren har "läst utredningen fel" och vi planerar inget gym.

Göte sa...

Hej Pia tack för förtydligandet vilket behövdes efter den ledaren. En privat simhall med vår befolkning håller nog inte vilket de också säkert skrev. Neb visst skall det gå någorlunda måste man nog våga satsa fullt ut.