måndag, oktober 12, 2009

Hur vill vi ha det i framtiden?

Blev att fundera på när jag läste tidningen förra veckan där de lyfte upp om att det ett förekommit nätmobbing när en elev skickat in ett klassfoto till en populär ungdomssajt. Ett dygn senare så hade bilden fått över tusen kommentarer. Sajtens medlemmar hade klippt ut elevers ansikten och använt dem i bilder med pornografiska och andra stötande innehåll.
Det jag började fundera på hur kraftigare mobbingen blivit sen jag själv var i tonåren, som visserligen var länge sen. Men ungdomarna idag kan vara så mycket råare och hårdare med varandra.

Är det teknologin d.v.s. dator och internet samt mobiler som gör det enklare att vara mycket hårdare med varandra ?
Förr måste man ju se varandra för att mobba någon och då tror jag man också har någon spärr för vad man utsätter någon för.

Sen så hade man mer respekt för vuxna jämfört med vad man har nu. Men det kkan jag nog inte skylla så mycket på teknologin för. Där är det mer att vi lever i vår status värld. Man jobbar nu mycket mer för karriär, medan man förr kanske nöjde sig med en lugnare tillvaro och trygghet på jobbet.
Då blir jag ibland att tänka på om hur utvecklingen går mer på att ta för sig mer och skit i andra, så blir jag att fundera att hur utvecklas vården i framtiden?

Det är nog viktigt att man börjar fundera på vad som bör prioriteras i skolan i framtiden. Är det lika viktigt med alla traditionella ämnen eller skulle man få in t.e.x. sociala färdigheter, lära sig mer om sig själv.
Även mer fysisk aktivitet borde rymmas i skolan.
Då tror jag vi skulle också få fler elever som mår bra i skolan och en humanare skola än vad vi har idag.

Ha det bra.

1 kommentar:

Sis sa...

Det är ett gissel det här med nätmobbning! Ungdomarna (o vissa vuxna för den delen) tycks tro att de kan gömma sig i cybervärlden och därmed inte är ansvariga för vad de publicerar.
Ord och bilder kan såra och de försvinner aldrig sedan de en gång kommit ut på nätet.

Sen ännu om skolfrågan. Snart ska ny läroplan skrivas, kanske de sociala färdigheterna och den fysiska fostran kommer att prioriteras mera då? Vi får se så småningom.
Ha en skön höstdag!