tisdag, juni 02, 2009

Uthållighet behövs


Jo jag vet det har varit länge sedan jag har hunnit med något inlägg men helgen så satsa jag på att klippa gräsmattor och umgås med familjen så någon extra tid vid datorn var det inte.
Igår så var jag hemma med barnen för frun har nu gått in i Sunds ungdomsförenings nya styrelse.

Det är riktigt kul att vi nu fått en ny styrelse i ungdomsföreningen i vår kommun.
Hoppas de orkar se långsiktigt och hittar ett arbetssätt så att de orkar hålla på en längre tid. För i ungdomsabete så behövs det kontinuitet och uthållighet.

Men medans frugan var och träffade styrelsen så då gav jag barnen en riktigt stund där jag la undan allt måste. Sen när de gått och lagt sig så måste jag prioritera annat än bloggen för då hade jag en hel del jobb att göra.
Jag föröker ge barnen ganska mycket tid för nästa vecka är det mindre av det eftersom jag då kommer att på måndagen fara till Jakobstad för att sen åka hem på onsdagen.

Sen har jag tränat en del också på de 4 senaste dagarna så har jag sprungit tre gånger.
Jag satt imorse och log när jag drack morgonkaffet för artikeln handlade om uttrycket "Runners high" D.v.s att bli hög av sitt springande och jösses vad det stämmer in på mig. Just känslan att inte springa hårt utan hellre hålla på lite längre.
För där nämndes det 5 punkter för att hålla sig i zonen för Runners high.

1. Träna länge. Mycket tyder på att det krävs minst 30 - 45 minuters träning innan kroppen har producerat tillräckligt mycket av de kemiska ämnen som utlöser den ultimata träningskicken.
- Och det stämmer för jag trivs bäst att ligga mala i ett långsammare tempo än att tjurrusa på.

2. Träna i lugna miljöer.
Lägg banan i skogar, parker och på öde landsvägar och liknande platser, där du inte hela tiden måste stanna för röd gubbe ch titta över axeln för att upptäcka svänande bilister.
-Ja, jag bor i Sund så där är det ju inte så mycket trafik. Och i Mariehamn så springer du runt där så är det riktigt fina stigar och cyklevägar att springa längs.

3. Tänk positivt.
Ge dig själv en klapp på axeln för att du tränade idag. Fokusera på att du lagt en plan, följer den och är i god form. Om du däremot sprinegr runt och tänker på hur förbaskat jobbigt det är, så rör du dig bort från zonen.
- Ja, jag njuter av varenda stund när jag får fara iväg och springa. Okej det har också nästan blivit ett beroende. Men jag tänker positivt för oj vad jag njuter nu jämfört med när jag var 40 kg tyngre för några år sen.

4. Träna regelbundet
Om du är i god form ökar chansen att uppleva Runner high.
- Jag försöker träna 5 gånger i veckan, och det kallar jag regelbundet.

5. Håll ett stabilt tempo.
Ett malande tempo gör det lättare att koncentrera sig på träningen. Under dagar med många tempoväxlingar, t.ex. under intervallträning uppnår du knappast Runner high.
- Japp här var det som mitt stora leende kom. En ursäkt till varför jag hellre ligger och malar på vägarna över en timme istället för att börja köra intervaller.

Så jag hitta min ursäkt på att ligga och nöta i mitt malande tempo.
Men det viktiga är att man vill röra på sig. Jag märker att jag mår så mycket bättre när jag får fara och röra på mig.

Ha det så bra.

Inga kommentarer: