tisdag, juni 30, 2009

Alla bör behandlas så lika som möjligt

Ja jag hinner inte med så många inlägg för det är ju mycket ö-spel just nu. Hoppas ni också märkt lite av ö-spelen.
Men det är inte det som dagen inlägg skall handla utan när barnen sen lagt sig så la jag mig i soffan och läste text-tv där det stod att Fackförbundet IF Metall kan tänka sig att återinföra systemet med introduktionslön för ungdomar, som fanns under 1990-talet. Enligt förbundet kan det underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden.
Men är det ändå att bra sätt att gå med på en lönedumpning för ungdomar. För tyvärr är det ju så att Metallförbunds arbetare är ju ändå inte de högst betalda.
Okej ungdomsarbetslösheten ligger runt 25 procent idag och det är ju inte bra, men ärligt talat så tror jag inte det händer så mycket ändå men procenten för ungdomsarbetslösheten med introduktionslönen.
Intressant om en 45 årig utbildad bilmekaniker och en 23 årig utbildad bilmekaniker söker samma jobb, så är det inte på samma villkor. För om det förslaget skulle gå igenom så kan man då anställa 23 åring med en lägre ingångslön.
Nja för mig låter det inte helt ok just det här och att det kommer från facket.
Däremot skulle jag tro mer på ungdomsgaranti att ett företag skulle få stöd från staten om man anställer en ungdom.
Då erbjuds man i alla fall samma lön, som i mitt exempel jag nämnde tidigare. Men är det då rättvist ?
Nja inte riktigt för det blir ju ändå billigare för företaget att anställa 23-åringen än 45-åringen. Men då går regeringen in med en politisk prioritering, med ett visst mål som i det här fallet skulle då kunna vara att få ner arbetslösheten till 17,5 %.
Som sagt det är inte lätt ämne men jag tyckte inte det lät rätt att ett fackförbund säger okej till lönedumpning för ungdomar. Jag vill att ett fackförbund skall ge samma rättigheter, villkor och möjligheter för alla.

Ha det bra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vart tog "umgås med familjen" vägen?

Göte sa...

Yes jag umgås med familjen på kvällarna, igår var jag och sönerna bl.a. till Delviks stranden en sväng. Och det här är 4 dagar som ö-spelen håller på och jag lovar de får tid med mig sen. Vi skall iväg på resa och vi skall fara och simma. Men de vet att pappa är och hjälper till eftersom det är stora simtävlingar på Åland nu. Johannes som är äldste sonen är nyfiken hur det går för Lukas som jag tränar.
Så jag är nog med familjen också, du behöver inte vara orolig jag har inte flyttat :-)
Ha det bra