fredag, juni 12, 2009

Fiskeguide - ett underskattat yrke

Idag har jag inte haft så jobbigt på jobbet utan det har varit ganska kul. Men trots allt så kan sådant jobb vara ganska viktigt. Jag har nämligen varit och fiskat hela dagen tillsammans med en ungdom och fiskeguide.
Sådana små saker kan vara oerhört viktigt i ungdomsarbete och då framför allt om man har ett mål med det.
Men det var en också intressanta diskussioner med vår duktige fiskeguide Simon och jag fick höra många intressanta saker.

Men även se vissa saker och en av dessa saker är ju det här med våra fiskevatten och fiskekort. Simon berättade åt oss att han löst fiskevatten för tre olika områden som vi far och fiskar på. Men han berättade att på ett ställe igår så blev det lite konstigt. För det var så att han var ute och fiskade med en tjeckisk familj på ett område där de hade fiskekort för. Men vad gör vi ålänningar, jo det gick folk ner på bryggorna för att vara obekväma och då hoppas på att de skall fara bort därifrån.

Vad hände idag ? En av dessa personer står på trappan och ser på oss med kikare. Är det nu inte lite väl överdrivet?
Det tycker jag i alla fall.
Det kan ju inte vara lätt att vara fiskeguide på Åland.
Vi ålänningar vill vara stolta säger att vi är en turistort, men jag tycker inte riktigt att beter oss på det sättet.
Sen behöver vi nog börja uppskatta våra fiskeguider för vad de verkligen är. Vete fasen om inte det här är ett av våra viktigaste turistentreprenörer. Åland lever mycket för stuguthyrning och då vill ju verkligen många komma åt att fiska.

Men det är inte så lätt att göra det här med våra fiskevatten och fiskekort, för det är nog inte lätt för någon att komma bortifrån att förstå detta med var man får fiska och inte fiska.
Men det mest häpnadsväckande var att jag fick höra vara att när Simon skulle höra sig för till landskapsregeringen om investeringstöd till ny motor.
Han fick avslag för att de ansåg inte fiskeguide var ett yrke.
Snacka om att man då inte ens där inser hur viktigt yrke det här verkligen är för vår turism.

Ha en trevlig helg.

2 kommentarer:

Pia sa...

Hej igen! Fiske är nog en riktigt bra metod mot högt blodtryck, tror jag. Beror väl på vad man vill, och hur det går. Var själv ut med fiskeguide häromåret, fick säkert 15 gäddor och i-och-för-sig steg nog blodtycket rejält. Passar på att intyga att jag nog är HELT övetygad om att Sonja (frun) reder sig både på egen hand och tillsamman med dig - har svårt att ens tänka annat! Ha en bra dag!

Göte sa...

Jo Pia det där med antal gäddor så behövde du ju inte nämna. Det är ju inte det som är det viktiga. Den åländska naturen är ju jättefin också.
Sen så Sonja reder sig bra på egen hand, vete fasen hur jag skulle klara mig utan henne.
Ha det bra Pia.