onsdag, juli 09, 2008

Besökarcentrum i Bomarsund


Att som pojke varit mycket i Bomarsund på somrarna, ja i stort sett under hela -70 talet var det en av höjdpunkterna på somrarna att få fara dit. Vara på Grenadjären och äta glass, få åka ut med trampbåt och sen gå och ett varv runt hela Puttes camping som levde upp som bara den.

Ja hela Bomarsundsområdet kryllade av människor.
Sen åker man förbi idag, ja stannar gör man ju inte för det finns ju egentligen inget att se där.

En av mina första motioner i lagtinget var faktiskt om att få ett besökarcenter till Bomarsund. Jag vill att Bomarsund skall bli ett blomstrande turistområde igen som ger idéer och förustättningar för turistföretagare att våga satsa. Och de som redan finns där så skall känna att man skall kunna bygga ut och satsa.

Om man skulle tillåtas att ha lite visioner om just Bomarsundsområdet, så visst finns det möjligheter.
Logi för turister finns där redan med två campingar på gång avstånd så finns det redan bra underlag för besökare. Samt två matställen som säkert vill satsa mer om förutsättningar finns.
Kommunen får se till att badstranden blir uppfixad så att man verkligen vill vara där, med bl.a. en liten lekpark där, ja så att man har någonting att erbjuda barnfamiljer att kunna tillbringa en heldag ute på Bomarsundområdet.
Och varför inte under högsäsong för turismen ha ett litet minitåg som kör runt och guidar på området, för det är ett stort område med massor av historia i Bomarsund och Prästö.

Tänk och få en rundgiudning av t.ex Bomarsundssällskapet med häst och droska.
Du kan hyra en matkorg och ha en liten picknick i området.
Någon av de två campingarna kan ha danskvällar.
Idrottsföreningen skulle se förutsättningar för att ha dans i Bomarsund igen som hade tidigare.

Visioner finns men för att kunna förverkliga dem så behövs en liten detalj potentialer för att våga förverkliga dem och det kan verkligen vara ett besökarcentrum i Bomarsund.
Nu hoppas jag verkligen inte att det här blir någon prestige sak utan att det går vidare för tyvärr är det ju så ibland inom politiken att många förkastar en god idé bara för att den inte är deras egen. Hoppas att det inte blir så nu utan att man jobbar vidare med det.


Igår kväll i Fullmäktige i Sund så tog vi ett steg mot det när vi godkände en ändring om delgeneralplanen men det är många vägar kvar att vandra så nu får man hoppas att grundträningen är gjord så att besökarcentret orkar vandra framåt hela vägen utan att tappa fart på vägen.


Ha det bra.



Inga kommentarer: