tisdag, februari 05, 2008

kommentarer från sagofarbrorn än en gång

Nå nu retar jag upp mig igen på sagor. Ikväll så skulle vi läsa saga igen och en ny sagobok och första sagan i kvällens bok är Askungen. Kaxig som jag är ibland eller ytterst sällan egentligen så tänkte jag säga åt Johannes att den kan jag berätta utantill för den har man ju sett på julafton ett antal år. Men nu läste vi bröderna Grims verison av Askungen och där var det inte så sött som när mössen som sydde klänningen åt Askungen. Och sen tappa hon inte skon utan kungasonen (prinsen) hade klistrat lim på trappan eftersom hon tredje kvällen (!!!) skulle springa ifrån kungasonen och klänningen hade hon fått av en vit fågel... Hänger du med? Inte gjorde jag det iaf, varför skulle den inte varit så okomplicerad som disney hade gjort baserad på Charles Perraults version av sagan om Askungen
Och sen så skall man läsa följande meningar i sagan
" på kvällen, då hon var dödstrött av allt arbete, fick hon inte säng att sova i. Hon fick lägga sig på spishällen i askan. Därför var hon alltid smutsig och dammig och de kallade henne därför Askungen".
Eller när Askungen frågar styvmor om hon skall få fara på balen och hade måsta plockat upp ärtor som styvmor slängt ut för att hon inte skulle hinna till balen men hann ändå. Så säger styvmor " Nej Askungen. Du har inga fina kläder och kan inte dansa. Du blir bara utskrattad".
Eller som i slutet av sagan då styvmodern uppmanar sina döttrar att med kniv skära av en bit av stortån och till den andra att skära av en bit av hälen så att skon skall passa just för att bli drottning. Sen sista meninen som skall vara sött så står de om när duvorna försöker hacka ögonen ur styvsystrarna.
Sen klagar man på videovåld !!! Int undra på att världen är som den är.
Ha det så bra.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är då världen bättre än det här? När dina barn ser nyhetsinslag från självmordsbombare, elever som mejar ner lärare och kamrater i skolor osv. Då blir det nästan lite gulligare att duvor hackar ut ögon på elaka människor. När jag jobbade med 1:or, 2:or på lågstadiet och jobbade med vänskap,mobbning och respekt använde jag just "Fula ankungen" och "Tjuren Ferdinand" som utgångspunkt. Alla tycker de filmerna är "stygga och elaka" men stunden efter kan de vråla till nån klasskamrat "vad ful du är". Och efter att ha sett Ferdinand så tycker ingen, just då, att man är konstig om man vågar vara sig själv och stå emot grupptryck. Undrar hur moderna, elaka sagor skulle se ut? "Det var en gång en liten själmordsbombare som bodde..."

Göte sa...

Men Pia det finns ju faktiskt ganska fina sagor. Ta tummelisa som exempel, jättesöt och fin. När jag menar om TV så tänker jag då på barnkanaler. Mina barn har inte kommit upp i nyhetsinslagen åldern ännu.
Men jag förstår din poäng.

Anonym sa...

Jopp. Och så även i verkliga livet. "Det var en gång en kille som hette Göte och var jättesnäll. En dag träffade han en tjej, Sonja, som också var jättesnäll. De blev kära och flyttade ihop. Så småningom fick de två underbara,jätte-jättesnälla söner och byggde ett fint hus åt sig och sina barn..." Härligt, eller hur?

Göte sa...

De kallar jag fint och sött. En askungesaga skulle jag sagt förut :-)

Anonym sa...

Göte, min vän! Tänk på att Grimsagorna har en del år på nacken och inte är anpassade till dagens värld. De är skrivna på 1800-talet och bygger på folksagor. Att sagorna har överlevt alla dessa år och blivit klassiker tyder på att de har viss klass. Du som förälder kan faktiskt välja att sluta läsa, eller? Ta hand om sträckningen!/ Jonas

Göte sa...

Men det är ju egenteligen det som var poängen egentligen. Utan jag har ju alltid pratat om sött som en askungesaga av vad jag upplevt på julaafton. Men allt är ju inte så sött som man trodde. Nä så illa att jag slutar läsa blir det inte. Men jag ändrar visa ord ibland :-) Förskönar det hela bara :-) Ha det så bra.