torsdag, november 15, 2007

Budgetdebatt dag 2

Igår började budgetdebatten men eftersom budgeten är uppdelad och det var igår den allmänna debatten så valde jag där att inte ha något anförande eftersom skulle alla 30 lagtinsledamöter prata om allt så skulle vi aldrig komma igenom budgeten.
Men idag så kom vi till Sociala avdelningen och då var jag mer aktiv. Där har jag idag pratat om min motion om att sjuk- och invalidpensionärerna borde ha samma högkostnadsskydds som ålderspensionärerna.
När jag satt med i ÅHS avgiftsgrupp våren-06 så jobbade jag för att pensionärer över 65 samt sjuk- och invalidpensionärer ha samma högkostnadsskydd nämligen 125 euro. En sänkning då från 450 euro till 125. Men jag fick endast igenom om pensionärer över 65 år och inte till sjuk- och invalidpensionärerna vilket jag tyckte var synd.
Sen försökte jag att få med sjuk- och invalidpensionärerna när avgiftslagen var i lagtinget för 1 år sen men inte där heller lyckades jag. Så med en dåres envishet så fortsätter jag och har nu en finansmotion om det.
Så man får väl hoppas nu då istället.
Sen så har jag fortsatt att debattera om rätten till allmän tandvård men där vill nog de flesta bara säga att det blir sämre då. Argumenetn kan vara det funkar ju inte i Finland men det är nog en sanning med modifiaktion för nog är det ju så att det funkar i större delen av Finland. Det har inte funkat i de större städerna som bl.a. Lahtis, Jyväskylä och Helsingfors.
Men att vi skall jämföra oss med de städerna är väl lite väl. Åland har en bra hälso- och sjukvård och skulle men där ge tandvården mer resurser så skulle den nog fortsättningsvis hålla samma höga nivå som nu.
Och inte som Olof Erland idag sa i debatten att tandvården blir sämre om den går in under ÅHS. Det tror inte jag i alla fall. Och är det så att man har råd så får man ju givetvis fortsättningsvis gå till den privata tandvården.
Men imorgon är det ny dag med nya möjligheter med nya debatter som jag kommer att delta i.

Ha det så bra.

Inga kommentarer: