måndag, juli 06, 2009

Sommartider

Javisst är det nu sommartider även om det inte varit sommarvärme idag. Men med sommaren så kommer det också risker.
För under sommaren så finns det risk för bl.a. hög alkoholkonsumtion men för andra så finns det risker. För det flesta så är det normalt med hög alkoholkonsumtion under semestern och sen återgår man till den vanliga vardagen när semestern är slut.

Men sen finns det vissa som kan få bekymmer med alkoholen och svårare att ta sig ur alkoholens klor.

Som kan leda till olika orsaker.
Där reagerar jag på en sak barnen, för många är oroade över de ungas alkoholkonsumtion men jag tänker nog mer på de vuxnas konsumtion och vad barnen kan få vara med om.
Det jag tänker på är vart skall skall alla unga som mår dåligt ta vägen för att få hjälp ?
För ungdomsgårdarna har stängt, tider till BUP kan inte vara lätt att få nu, men det har jag förståelse för även de skall ha rätt till semester.
I dagens Ålandstidning så är det en artikel om att fältarna nu har semesterstängt fram till 20.7, trots att Rock-off börjar den 17.7.
Men det är ju så att de unga är där på sina egna föräldrars ansvar, det skall inte vara någon självklarhet att kunna släppa sina barn på stan för att fältarna är där.
Men däremot är det bra att fältarna sen finns där någon kväll för att de unga skall få någon och prata med om de mår dåligt psykiskt.
Sen kan man inte begära att fyra fältare skall täcka alla kvällar i ett rock-off som pågår i en vecka.

Det är inte heller fältarna som skall springa och jaga de unga om de dricker eller inte. Fältarna skall vara där som fältare och försöka se dem som mår dåligt psykiskt och därför kanske är utåtagerande i sättet.
De skall då jobba med att bygga upp ett förtroende för att sen kunna jobba vidare med ungdomen.
Det tidningarna däremot borde lyfta upp är att fältarna blivit begränsade med att jobba med ungdomarna från landsbygden för att landsbygden bara betalar för 25%. Men landsbygden har inte heller blivit tillfrågade om att gå in och betala för mer.

Jag är rädd för att det verkar som att kommungränsen är viktigare än behovet för stadens politiker, tack och lov så ser nog fältarna ändå behovet i första hand.
Så det här med alla våra kommuner är nog mer nackdelar än fördelar tyvärr.

Sen i dagens Nya Åland så var det en artikel om stigande utkomsstöd i kommunerna och de kostnaderna så kan stiga snabbt men man måste också in och se vad man kan göra för dem.
I vår kommun i Sund så startade vi ett projekt som hette perspektiv, där vi erbjudit utkomststödtagare coaching av mentaltränaren Christoph Treier och du kan läsa mer om det projektet här.
Jag fick tidigare att den satsningen under 2008 så sänkte vi arbetslösheten i kommunen från 1,9 % till 1,5 %.
Med det också så har vårt utkomststöd i kommuen också sjunkit.
Nu funderar jag som socialnämndens ordförande på andra åtgärder man evetuellt kan göra för efter den här sommaren, så kan man behöva in med något annat projekt. Säkert kommer den här sommaren att få någon som kan behöva hjälp. Och det är det som de olika socialkanslier är till för att att hjälpa de i kommunen som behöver hjälp.

Ha det så bra.

Inga kommentarer: