måndag, juli 13, 2009

Ett förslag som får både ros och ris

Idag när frugan kom hem med tidningen Nya Åland så fick jag läsa att nu skall landskapsregeringen lägga ut den nya barnomsorgslagen på remiss. . Det är många tidigare regeringar som försökt med att presentera en ny barnomsorglag men de har kört på grund i fråga om den subjektiva rätten. Känns nu som det här är ett kompromiss förslag mellan den borgerliga centern och vänstersidan hos liberalerna. Och jag undrar om lagförslaget kommer slutligt att ha lika många ändringar sen slutligt, jämfört med vad den har nu. Och visst kan jag tänka mig mig att den får borde ris och ros av kommunerna.
I den nya lagen så finns det nu då ett förslag på en begränsad rätt till barnomsorg för barn under tre år med vårdlediga föräldrar.
I den nuvarande barnomsorgslagens stadgande om vårdledigas rättigheter har under många år tolkats så att det äldre syskonet har rätt till en halvtidsplats.
Men nu kan då kommunen pröva om det äldre syskonet skall få en plats i den kommunala barnomsorgen.
Det jag är rädd med det så är att alla kommuninvånare inte kommer att behandlas lika och ännu värre är att jag är rädd för att någon kommun kommer att kunna neka någon barnomsorgsplats för att de anses jobbiga eller att de har en dålig ekonomi och har med det svårt att betala räkningar.
Den här ändringen i barnomsorgslagen skulle vara intressant att veta om målet är att spara pengar åt kommunerna ? Jag tror nog inte man sparar in så mycket med det här förslaget, så det här kommer istället bara att ställa till det för vissa familjer.
Den här lagändringen får ris av mig men kommunerna kommer att ge den ros för de ger dem större befogenheter.

En annan nyhet i förslaget är att fritidshemsverksamheten blir lagstadgad och omfatta alla barn i årskurs 1 och 2 i grundskolan.
Bra men en tuff utmaning för mindre kommuner för enligt förslaget kan jag då misstänka att man måste planera in mer personal att kunna ta emot fler på fritidsverksamhet.
Här hoppas jag nu att vissa kommuner kan börja samarbeta.
En röd ros av mig, men kommunerna kommer att såga det här tror jag.

Ytterligare förslag till ändringar så är rätten till avgiftsfritt skoluppskovs år, vilket jag tycker är bra och där tror jag faktiskt kommunerna och jag är ense.
Men den här debatten kommer jag att följa med ordentligt när det här kommer som en framställning till lagtinget.
Och då kommer jag att önska kunna vara med där och påverka. Men jag får se om jag inte kommer att skriva en insändare om det här för att jag skall få säga mitt om det här.

Ha det bra.

Inga kommentarer: