onsdag, april 08, 2009

Det finns ju hur många jobb som helst, så har man inte jobb är man bara lat

Hoppa du till över rubriken på inlägget ?
Det var i alla fall meningen.
Som i mitt jobb som ungdomslots så ser jag efter möjliga jobb åt de unga jag har.
När media berättar om arbetslösheten så berättar de då att "i mars uppgick den öppna arbetslöshetsgraden till 2,4 procent, 0,4 procentenheter högre än i mars ifjol".Vidare kan det stå att "antalet lediga platser var i mars 262 stycken."
Men det intressanta där är vilka är de jobb ?
Jag får ju AMS broschyr om lediga jobb och det som inte finns statistik på att hur många av de 189 platser kräver en viss sorts utbildning?
I dagens läge så måste du ha en utbildning, annars har du jättesvårt att få jobb om du inte har de rätta kontakterna.
Jag gick in på AMS hemsida och såg på de lediga jobben och då ser man 4 stycken överläkaretjänster och flera sjukskötartjänsten.
Men de flesta lediga jobben kräver någon sorts utbildning.
Så det är inte hur lätt som helst att få jobb. Det är många arbetslösa som gärna skulle vilja ha ett jobb men behöver få hjälp med det.
Med en kommande lågkonjukturen så blir det inte lättare heller.
Syftet med det här inlägget är att få en större förståelse för de arbetslösa. Så istället för att fördöma så hjälp dem istället med att motivera sig att söka jobb. D.v.s hjälpa istället för att stjälpa.
Ha det så bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt Göte! Via arbetsförbedlingen är det väldigt svårt att hitta något jobb. Men när har du sett ett jobb lediganslaget till en bank, försäkringsbolag, rederi, m.m. Allt går via kontakter. Man borde väl också uppmuntra arbetslösa med viss kompetens att starta eget. Rådigvning finns redan, men ett startbidrag skulle sitta bra!

Göte sa...

Jo det här med startstöd så var jag upp i lagtinget och talade varmt om hösten 2008. Tänk om man skulle just kunna ha ett startstöd så att fler skulle våga förverkliga sina drömmar.
Tänk om man sen skulle ha en riktig "lots" som sen hjälper en att vägen till sina mål.