söndag, maj 03, 2009

Något måste göras nu

Jag har jobbat med ungdomar sen 1993, men nu börjar jag bli orolig. Så många ungdomar vi har idag som mår dåligt.


Varför har det blivit så här?
Är det att man så snabbt letar efter fel på barn ?
-Att man vill ha extra resurser till dagis eller skola ?
Är det vi stressade föräldrar och att barnen känner sig övcergivna.
Är det att vi idag har fler svaga föräldrar ?

Tyvärr tror jag det inte finns enkla svar varför det blivit så.Men det finns saker man bör göra nu och bl.a. det är att de måste känna att de får en mening med sin framtid. Att man slipper in någonstans och känner en grupptillhörighet. En känsla av sammanhang om man säger så.
Att märka att man inte duger till så ökar risken för att utveckla ett destruktivt beteende. Alkohol och narkotika utgör en extra riskfaktor. Men tyvärr så tas det också lätt till våld. Ungdomar med extra svårigheter både i sin egen person och i relation till andra hamnar lätt i grupper som lever lite i utkanten, s.k marginaliserade ungdomsgrupper. För den som under många år inte har funnit någon tillhörighet i andra grupper, som kanske inte accepterats i föreningar för man alltid förknippats som jobbig.
Man har haft svårt med kamratkontakter för de andra barnen är rädda.


Tyvärr är det andra som också far illa av dessa ungas destruktiva beteenden. Det kan förekomma mobbing, utpressning, skadegörelse och våld.Platsar man inte in med de andra, så kan man vara bäst på att vara sämst. Och där måste vi nu gå in och satsa på dessa. Tar vi inte vara på de här ungdomarna så kommer vi få svårt att hitta en plats för dessa i vårt samhälle i framtiden.Visst kan man fundera att varför skall man bry sig om dessa ? Men det är det de behöver känna att någon bryr sig samtidigt som man måste få konsekvenser om man gör något som är fel.

Hur ofta har jag inte hört att det finns man först skall skaffa sig en utbildning och sen ett yrke. Bekymret är ju då dessa ungdomar som inte får någon studieplats. De kommer att bli duktiga arbetare bara de får ordning på sitt liv först. För dessa måste vi nu börja hitta en plats att komma vidare. Alla vill inte in i skolan igen för de är de är brända av vårt skolsystem som vi har idag. Men där måste vi hitta den praktiska utbildningen så att de får sig en utbildning. För som jag skrivit i inlägg tidigare så är det idag oerhört svårt att få jobb utan en utbildning. Det är väl igenom mycket goda kontakter som det kan gå.


Det här är ett stort dilemma vad man skall göra men nu måste vi hitta på något för det kommer en stor grupp ungdomar som vill få en tillhörighet och känna att de ryms in i vårt samhälle. De måste vi ta vara på nu. För nu kan vi inte vänta. Vår framtida yrkes- och gymnasialutbildning så har det blivit politisk prestige i, och de som lider är våra ungdomar. De mår dåligt så nu måste något göras nu. Imorgon har jag ett otroligt viktigt möte som rör just det här ämnet. Håll tummarna.

Ha det bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller tummarna!!!
/Olivia

Göte sa...

Tack och det kändes som det gick bra.
Vi får se om halvår om det börjar hända något då.