lördag, maj 16, 2009

Åtgärder behövs nu


Jag blev att tänka på en sak när jag läste den här kommentaren på mitt förra inlägg. Jag har inget bevis för det men som jag sett det så lyckas Mariehamn fånga upp ungdomar som mår dåligt bättre än landsbygden.
Ja jag vet att nu tänker många att hur skulle de här små kommunerna kunna ha en bra social service.

Det anser jag att inte stämmer in på kommunen där jag bor. Nämligen Sund. Sen jag blev ordförande så gick vi in för att anställa en socialarbetare redan 2006 för att satsa på en socialarbetare som skall få möjlighet att specialisera sig på barnskydd, samtidigt som som då socialsekreteraren får möjlighet att lägga mer spetskompetens på bl.a. handikappservice och utkomststöd.

Vi har också i kommunen satsat på ett projekt inom utkomststödet som heter perspektiv, där vi erbjudit utkomststödtagare coaching av mentaltränaren Christoph Treier och du kan läsa mer om det projektet här.
Jag fick höra nu i veckan att med den satsningen under 2008 så sänkte vi arbetslösheten i kommunen från 1,9 % till 1,5 % och det är inte jag som säger att det är tack vare perspektiv, utan det kom fram på kommunens målsättningsseminarium.
Så visst satsa det också inom de små kommunerna. Men bekymret är väl samarbetet mellan kommunerna och sen arbeten mellan t.ex högstadiedistriktet och kommunerna.

Mariehamn har något som heter samverkansgruppen som jag erfarenhet från min tid som fältare.
En oerhört bra arbetsgrupp där man samarbetar nära mellan olika sektorer som fritid, social, skola och skolhälsa.
För med tanke på hur våra ungdomar mår nu så måste vi på landsbygden utveckla samarbetet mellan framför allt skola och sociala myndigheterna.
För nu måste vi tillsammans se vad vi kan göra. För att det kommer allt oftare signaler på ungdomar som mår dåligt och är på väg åt helt fel håll. Nämligen mot kriminalitet och missbruk.
Det som nämns här är inte det enda tyvärr.
Vi får inte bara skaka på huvudet huvudet längre, utan för nu måste in med åtgärder i ett tidigt skede.
Vi kan inte nu skylla på konjukturer och annat för nu är det många ungas framtid som står på spel. Så nu måste vi med åtgärder och det kommer tyvärr att kosta en del, men det är det värt. Och desto tidigare vi kommer in, så desto större chans har vi att rädda dem.


Ha det bra

5 kommentarer:

Anonym sa...

kanske socialsekreteraren/arbetaren borde bjuda in sig till skolans evg möten med jämna mellanrum ,Har jobbat med den modellen också och det utföll väl.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Göte sa...

Jovisst, men målet borde vara gemensamt vad man vill åstadkomma och hur man skall jobba. Så det inte bara blir ett möte för att man skall ha det.

Ha det bra

Uoti-Linda sa...

I ett par av de skolor där jag jobbat mest sitter jag med i skolans elevvårdsteam. Det är otroligt givande och där kan jag också fungera om bollplank utifrån.
Vi uppmuntrar skolorna och socialen att försöka få med en socialarbetare i elevvårdsteamet, men det är långt ifrån enkelt. Jag är dock övertygad om att både socialen, lärarna och eleven skulle gynnas av att tillsammans ta tag i konflikterna och problemen i tid.

Göte sa...

Alltså skolornas elevvårdsteam fungerar nog relativt bra. Men det jag lyfte fram i mitt inlägg så var skolornas direkta arbete och just att få föräldrarna tidigt involverade.
Och då förhoppningsvis innan de kommit till elevvårdsteamen.
Jättekul att höra från dig Linda