onsdag, december 30, 2009

Många på Åland tjänar bra men inte alla.

Läste en artikel på nätet att Åland är det län i Finland som har den högsta medianinkomst per hushåll 34.660 € jämfört med t.ex österbotten 29.683 €. Medianinkomsten för hela landet ligger på 27.665 € d.v.s att Åland ligger 25 % högre än genomsnittet i Finland. Bra kan man tycka men samtidigt lite oroväckande. För genom att många på Åland förtjänar bra, vilket de säkert är värda sin lön, men samtidigt så är det många som har allt kämpigare ekonomiskt.
Genom att det förväntas att många skall ha ett Nintendo Wii, man skall fara till södern gärna en gång i året och inte ha allt för gammal bil.

Visst är det här en generalisering men jag hör pratet bland unga idag. Samtidigt så blir jag och fundera på de som lever på marginaler idag.
Ser man idag så skiljer sig allt fler och för den som hittar en partner tror jag inte det är någon fara men jag blir och tänka på de som blir den ensamstående förälder som får svårt att få råd med julklappar och presenter. Ja t.o.m. de som har det tungt ekonomiskt att få vardagen att fungera ekonomiskt.

Sen har vi inte idag så stor arbetslöshet här på Åland vilket vi också skall vara tacksamma över för det gör ju att många får en lön som ger en ekonomisk trygghet. För ingen vill börja ta hjälp av socialen för att få ekonomin att gå ihop.
Så visst skall man vara glad över att Åland mår bra ekonomiskt och hjulen rullar på men samtidigt får man inte blunda för de som har det tungt ekonomiskt och att klyftorna blir allt större. Det är viktigt att komma ihåg de som har det tungt ekonomiskt och att man inte bara säger att på Åland förtjänar alla bra. Inte alla, men en stor del förtjänar bra.


Ha det så bra

Inga kommentarer: