tisdag, juni 08, 2010

Jag hoppas jag har fel

Ikväll är det skolavslutning för grundskolan på Åland. Ifjol så var jag ute på stan och gick för att se hur det då såg ut på stan. Då var det en fredagkväll som grundskolans avslutning var på. Samma kväll var då också yrkesskolans avslutning om jag minns rätt. Det var en lugn kväll och jag träffade inte på så många berusade ungdomar. Ja under 50 st. var det, och eftersom jag jobbat 9 stycken skolavslutningar tidigare så har jag varit med om mycket värre.
När det var som värst med fylla i början av 2000-talet bjöd Lions i Mariehamn mig och en annan person till ett möte där de ville göra något för en attityd förändring bland åländska ungdomar. De ville gå in sponsra något som skulle skolavslutning mer positiv och inte förknippas bara med ungdomsfylla.
Då kom jag på idén med summer - in som skall vara helt alkoholfri och det skall vara kul att vara där. Man skall kunna gå på summer - in och ha riktigt kul.
De som har valt alkoholen så skall märka att de hade valt summer - in hade roligare. Samtidigt skall polisen vara som blodiglar på de minderåriga som är på stan med alkohol. För då är det inte kul att vara på stan med alkohol om man måste gömma sig. Man skall inte kunna vara full och kung, utan mer att man måste gömma sig och inte kunna visa sig alltför tydligt berusad.

Idén med summer-in skall alltså vara att man ger de som vill vara nyktra på sin skolavslutning ett intressant och roligt alternativ.
Många ungdomar väljer att debutera med att dricka alkohol på skolavslutningen därför skall det finnas ett drogfritt alternativ.
Summer - in lever ännu och hälten av 9:orna sitter där nu och äter sin 3 rätters avslutningsmiddag.
Tyvärr har blodigelpoliserna försvunnit och där försvinner lite av poängen av det hela. För nu kan man 14 - 15 åringar springa med ölen och skrika.

Nu när jag var på stan idag kändes vibbarna som att det kanske dricks en hel del ikväll fast gymnasialskolorna redan haft sina avslutningar senaste helg.
Men tyckte det såg ut som vissa väljer att dricka alkohol ändå ikväll och då dricker de bara för drickandes skull. Alltså ungdomar i 16-17 års åldern som inte har skolavslutning att fira. Och är det fylla ikväll på en tisdag så är det en oroväckande trend på gång att det inte spelar någon roll vilken kväll det är.
Nu hoppas jag att jag har fel och det är relativt lugnt ikväll förutom på summer-in för där skall det vara ett riktigt drag. För man kan ha kul utan alkohol.


Ha det bra.

Inga kommentarer: