tisdag, juni 29, 2010

Ett ställe med potential

Efter att barnen inte på midsommarafton ville vara med och fira vid barnens midsommarstång så for vi runt vid Bomarsund och titta istället. Och vad man skulle kunna göra turistattraktioner där. Men eftersom landskapsregeringen inte väljer att att satsa på besökarcentrum där så vill nog ingen privat entreprenör heller göra någon satsning där heller. Jag hade 2004 tror jag det var en motion om ett besökarcentrum vid Bomarsund. Då valde regeringen med Socialdemokraterna, FS och Centern att man skulle lyfta upp planerna på ett besökarcentrum och hade då ganska långt gående planer på ett besökarcentrum i Bomarsund. Den nuvarande regeringen med liberaler och centern valde sen att inte gå vidare med besökarcentrum.

Nå hjälper inte att gnälla över det nu, men verkligen synd att det inte görs någonting åt ett ställe med så mycket potential.
Sen så är det sådana satsningar som ett besökarcentrum som bör göras för att hålla näringslivet igång på landsbygden.
För visst är det så att man måste även se vad man kan göra för infrastrukturella satsningar för att hålla liv i landsbygdskommunerna.
Det är någonting som den här regeringen har glömt att göra, för där for alla pengar till Mariehamn och sjöfartsmuseet.
Så vi i Sund får leva på våra ruiner och bussarna som åker och tittar. För det är många bussar per år som kommer till Bomarsund. Och de skulle kunna få lite mer att se på än dessa ruiner.




Ha det så bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du vara lite mer specifik? Ett besökarcentrum är ju en ganska vag term. Personligen tycker jag att du underskattar historiska platser genom att säga att "turiser bör få se mer än bara dessa ruiner". Bara??? Det är ju just ruinerna som är den historiska skådeplatsen! Som att påstå att coliseum i Rom "bara" är en stenhög. ill vi ha en amerikansk skräpkulturvariant där man säljer en massa skit-t-shirts och annat krafs som har med ruinerna att göra månne? Nej tack.

Som sagt, var gärna aningen mer konkret så vi vet vad du hänvisar till. MVH.

Göte sa...

Hej anonym du har en bra poäng där. Med besökarcentrum så tänker jag då på ett ställe som själva utställningen drivs av museibyrån där man får se historiken bakom slaget vid Bomarsund. Samt också att det sen ledde till Ålands demilitarisering. Även den här filmen om Bomarsunds historia av Robins & Juslin kunde visa där.
Sen visst håller jag med om att ruinerna är själva skådeplatsen, men tänk då att först få se vad som hände där i själva besökarcentret och sen far och se hur ruinerna ser ut idag. Med bara ruiner så skulle jag vilja ge mer info än vad som finns idag.
Nä jag håller helt med dig anonym. amerikanska skräpkultur kan vi helt hålla borta från Bomarsund. Där är vi helt överens. Ett ställe där man kan få mer information om historiken är vad jag är ute efter. Jag vet inte om jag nu varit tillräckligt konkret, men det finns personer som är betydligt mer kunnig än mig hur ett beökarcenter skall se ut. Sålåter man museibyrån sköta om utställningen är jag övertygad om att det blir ett bra resultat.
Tack för kommentaren.

Anonym sa...

Tack för svaret, det var precis vad jag ville veta. Jag är ofta kritisk till att politiker lägger upp en luddig utopi av något som låter bra men saknar substans. Nu fick jag en ganska bra bild av vad du har i åtanke och kan till och med ställa mig på din sida (trots att jag för det mesta är sosse-kritisk hehe).

Anser absolut att vi bör föra fram och visa upp just den kulturhistoriska mångfalden som finns på Åland. Ofta försöker både landskapet och privatföretagarna efterlikna storstäderna i vårt närområde (med just skräpkultur) istället för att fokusera på det som är specifikt och unikt för just Åland. Turister kommer ju knappast till Åland för att se storslagen arkitektur och den nyaste tekniken, är man ute efter sådant åker man nog annorstädes.

Finns det möjligheter för en lekman som jag att påskynda uppförandet av ett besökarcentrum? Kan vi bilda någon form av intressegrupp eller dylikt?

Ha en trevlig sommar.

Hälsar borgaren;)

Göte sa...

Hej igen anoym. Angående ditt andra stycke så skriver jag under precis allt du skriver. I första stycket var det något inom parentes som jag intre förstod riktigt :-)
Sen tycker jag att det här med intressegrupp med dina och mina värderingar skulle vara riktigt intressant.
Finns nog redan bra lobbare som t.om. haft grupp med på facebook men jag är skeptisk till de lobbarna för att det var för mycket egna ekonomiska intressen i det. Samt att planerna för besökarcentret blev med Kennedy air center än ett beökarcenter för kulturhistoria. Men varför kan inte vi starta med just villkoret att lyfta upp den kulturhistoriska mångfalden.
Hör gärna av dig. Jag reser bort en vecka idag nu. Men sen skulle vi ju kunna träffas om du vill.

Ha det så bra borgaren ;-)