onsdag, mars 24, 2010

Man skall hjälpa inte stjälpa

Jag läste i tidningen Huvudstadsbladet att föräldrar vill stänga av en elev som gett sig fysiskt på en lärare. Det var att t.o.m. så att föräldrarna ville " skydda " sina barn från att de inte skall finnas risk att eleven skall komma tillbaks till skolan igen.
Nu vet jag inte hur mycket fysiskt våld den här 12 åringen haft på sin lärare. Men att stänga av så grovt att inte få gå i samma skola igen anser jag att inte hjälper. Visst skall barnet ha konsekvenser för sitt handlande, och det har han väl fått också med en månads avstängning. Sen måste man ju jobba med barnet från den sociala sida och den aggression som barnet bär på.

Men att stänga helt av hjälper inte utan man bör ju se hur kan hjälpa en så ung person på plats. Att frysa ut och marginalisera hjälper inte, utan man måste ju se hur man istället kan hjälpa den att smälta in i den miljön. Vi är ganska snabba idag att man skall placera någon i en annan klass, eller placera i ett annat hem.

Istället bör man se hur man kan göra för att hjälpa där personen i den miljö som den annars är i.
D.v.s. hjälpa den där den är och inte stjälpa med att flytta personen från problemet för då flyttar man också problemet. Till sist vill jag förtydliga att är det en grov trakassering eller mobbing så måste man också se med konksekvenser för offret där. Men innan man man börja flytta på någon så måste man se om man kan göra något där också på plats, för de kommer att mötas igen troligtvis. Så flytta inte problemen utan se istället om och hur man kan lösa dem.

Ha det bra.

Inga kommentarer: