måndag, maj 17, 2010

Självstyrelsens utveckling får inte kosta vad som helst.

Oj vilken fantastisk helg med underbart väder. Sen börjar vi få det hyfsat här hemma nu efter att vi röjt undan sly, buskar och små träd som inte riktigt förgyllt vår tomt. Så känns riktigt bra att varit hemma lite mer även om det blev korta besök till simhallen både lördag och söndag.

Annars så tycker nog en av våra åländska tidningar att det händer för lite på Åland politiskt så de börjar lyfta upp vad åländska politiker skriver i facebook. Okej som offentlig person så måste man väl akta sig vad man tycker och tänker. Man får inte glömma att facebook är ett forum för sina vänner.
Tänkte på där en person som säger i en intervju att vuxna borde vara förebilder. Men har man inte minderåriga vänner så skall de ju inte kunna ta del av det som skrivs i en facebook.


Men mest hoppar jag till när tidningens ledarskribent skriver en ledare som mest består av den finländska socialdemokratiska politiken. Annars brukar tidningen stå i främre led och prata om utveckling av självstyrelsen.
Men inte nu utan då tar man till och skriver om vad finlands socialdemokrater anser om stödpaketet till Grekland.

Först förstod jag inte vad man ville få till stånd med ledaren förrän lite senare när jag bläddrat längre i samma tidning. För där hade Ålands socialdemokrater haft presskonferens ang att de inte vill försämra de sociala rättigheterna för ålänningarna, som nu det troligtvis finns en politisk majoritet som är beredd att göra.

För nu har landskapsregeringen tillsatt en parlamentarisk kommitté för att se över självstyrelselagen. Och är då orsaken till det barnomsorslagen ? För i självstyrelselagens 44 paragraf finns en skrivning om de sociala rättigheterna.
För där står det att lagtinget sträva efter att de sociala förmånerna för landskapets befolkning
är minst densamma som i riket. Med att ändra på barnomsorgslagen och att ändra på den subjektiva rätten så blir det en försämring jämfört med riket.
Tror att de kan vara tidningens taktik att få den presskonferens som socialdemokraterna hade att inte synas med allt annat, och ändå rappotera från presskonferensen.

Nu är det är mina personliga uppfattningar men jag tror att genom att socialdemokraterna nu vill bevara skrivningen om de sociala rättigheterna så är det då en trygghet för ålänningarna att man inte försämrar den sociala tryggheten.
Men samtidigt så är det då en inbromsning av skatteövertagnadet och även med den s.k. ramlagen.
Och det är då inte vad ledarskribenten vill. För många på Åland så är det viktigare att ta över skattebehörighet och få till stånd en ramlag.

Ledarskribenten skriver om de åländska sossarnas U-sväng i de ekonomiska frågorna. Men det är ju inte det. För i det program " Egna pengar i börsen " som Ålands socialdemokrater antog i kongressen 2009 så skrev man om att man skall inte försämra den sociala trygggheten för ålänningarna.
Jag var själv den som föreslog att det skulle vara med där.
För visst är det okej att man utvecklar den åländska självstyrelsen men man måste åndå bromsa upp och se konsekvenserna innan man rusar på.


Ha det bra

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du slätar över Gunells grova övertramp med att det är en åsikt som hennes vänner ska ta del av. Bör inte Ålands befolkning känna till hur hon egentligen tänker? Inte menar du väl att det är etiskt och moraliskt att ha en åsikt privat men låtsas ha en annan inför sina väljare? Nä du Göte, tänk till nu, det är bra att dessa falska politikers verkliga jag lyfts fram i offentligheten så vi vet hur dom tänker på riktigt.

Jag vet inte hur vanligt förekommande det är bland andra partier men det verkar finnas en agenda inom S att lägga upp en snygg fasad utåt trots att det pyr människofientliga tankegångar inombords då man skrapar lite på ytfärgen.

Missförstå mig rätt, jag anser att brott mot barn ska ha en mycket hård straffskala men vi måste hålla oss inom lagens råmärken. Även inom socialdemokratins mörka skrymslen.

Anders Hallbäck sa...

Anonym. Överdrifter kan vara kul, men det du skriver är löjligt. Du är välkommen in på (s)-kansliet. Kanske kunde vara bättre att pratas vid än att sprida sosse-fientliga inlägg på en blogg?

Göte sa...

Hej anonym. Jag håller med dig om att som offentlig person så måste man kanske tänka efter en extra gång innan man skriver även i facebook. Jag kan där hålla med ledaren idag där det stårr "Kom ihåg en sak; Du har inga vänner" inte ens i facebook. Men meningen med inlägget är tidningens fokus. Däremot bäste anonym kan jag inte hålla med dig om att socialdemokraterna har några människofientliga tankegångar. Glöm inte bort att precis samma sak så skrev politiker från liberalerna och FS men det var inte lika kul att lyfta upp det.
Men fortfarande anser jag att facebook är ett forum för egna valda vänner. Jag kanske borde också nu välja vad jag skriver i facebook för jag skriver också ibland skämt som kan missförstås. Nu vill jag inte mena att inlägget som Gunell skrev var ett skämt. Men det var inget som hon menade bokstavligt, utan mer ett skarpt avståndstagande.
Men tack för kommentaren och alla kan vi inte ha samma politiska ideologi.

Anonym sa...

Jag sprider på inget vis "sosse-fientliga" inlägg, den delen sköter Gunell & co så bra själva. Jag kommer mer än gärna in och diskuterar "löjligheten" i att anse det vara ok att vi ska straffa brottslingar medelst kroppsaga i Finland. Den diskussionen vinner du nog inte bäste Anders. Kan absolut inte få in i min "sosse-fientliga" hjärna hur det kan vara ok att korrigera ett brott med ett annat?

När kan vi boka en tid för diskussionen? Tar du dig tid efter kontorstid? I värsta fall kan jag offra lite arbetstid åt att försöka implementera lite etisk visdom i S-tänket.

Mvh.

Göte sa...

Okej Anders och Anonym jag hoppas ni kan hålla dialogen någon annanstans om ni vill fortsätta. Jag brukar försöka vilja ha en positiv anda och respekt för varandra i bloggen. Så vill ni fortsätta med detta så gör det gärna i ett annat forum.

Vänliga hälsningar

Göte

Anonym sa...

Jag förstår Göte. Uttryckte jag mig respektlöst på något vis? Jag anmälde endast mitt intresse för en kanslidiskussion. Det fanns ingen avsikt att vara respektlös, man bör ju få diskutera då man får genmäle?

Göte sa...

Jag är alltid sån som går in innan det bryter loss :-) Jag är mycket för förebyggande arbete.

Anonym sa...

Göte, visa lite respekt, Finland skrivs med stort F.

Göte sa...

Jag ber om ursäkt anonym men Finland finns inte i inlägget som jag kan se. Men jag har faktiskt trott att att när man skriver finländska... så skulle jag ha litet f. Samma som med Åland och åländska. Men jag kan ha fel och du rätt.Att fela är mänskligt, men att trassla till det så krävs en dator :-)

Anonym sa...

Men inte nu utan då tar man till och skriver om vad finlands socialdemokrater anser om stödpaketet till Grekland.

Vad är det här då?