onsdag, maj 26, 2010

Det är viktigt att man lär sig ta hand om varandra

Idag har vi ett födelsedagsbarn hemma hos oss, för det är yngste sonen som fyller 4 idag. Men ikväll fick han vara hemma med barnvakt så mycket firande för han ikväll blev det inte. Det tar vi imorgon istället. För ikväll var vi båda föräldrar med äldste sonen till dagis. Han hade nämligen fadderkväll där ikväll. Jag kan erkänna att att för en månad sen hade jag inte aning om vad fadderkväll på dagis var för någonting.
Men de barnen som börjar skolan i höst får varsin fadder som börjar 6:an i höst. Så ikväll var det då fadderkväll där de lekte och lärde känna varandra bättre.


Idén med att ha faddrar i skolan tycker jag är kanon. De som börjar 6:an skulle nu då kunna bli de tuffa i skolan. Men är man samtidigt en fadder åt en 1:a så har man ändå ödmjukheten och ansvaret att vara förebild för 1:orna så då måste man ju också ha det ansvaret. Jag fick höra att det här finns tydligen i alla skolor på Åland och är verkligen en bra grej.
Jag tror att det här är något som man kan utveckla ännu mer att man lär sig vara en förebild och vilket ansvar det innebär.
Genom detta så växer man med uppgiften och får en ökad självkänsla när man blir bekräftad som person .

Sen är det alltid bra om man man lär sig tidigt att ta hand om varandra för den kunskapen sitter sen kvar.
Därför tycker jag att det är bra när man får sånt förtroende att man får bli fadder och ett ansvar med det.Sen är det upp till vuxna som ger dem det förtroendet att också lära dem vad ett sånt ansvar innebär.


Ha det bra.


Inga kommentarer: